Gjatë punimeve për ndërtimin e një aeroporti të ri në ishullin grek të Kretës, u gjet një monument rrethor që besohet se daton nga qytetërimi Minoan i Epokës së Bronzit.

“Kjo është një gjetje unike dhe shumë interesante”, ka sqaruar ministrja e Kulturës Lina Mendoni, raporton Kathimerini.

Zbulimi arkeologjik doli në dritë në majën e kodrës Papoura, në veriperëndim të qytetit të Kastelit, ku po punohet për një aeroport të ri ndërkombëtar.

Në rreth 494 metra mbi nivelin e detit, në vendin ku do të instalohej sistemi i radarit të aeroportit, u gjet një ndërtesë rrethore prej guri, me një diametër prej afërsisht 48 metra dhe një sipërfaqe prej përafërsisht 1,800 metra katrorë, e shtrirë në tetë. unaza. Vendi, ndoshta është përdorur për rituale fetare dhe mendohet se ka qenë aktiv më shumë se 3700 vjet më parë.

Pas zbulimit, ministrja e Kulturës mori pjesë në një takim për riorganizimin e kantierit, në mënyrë që puna të vazhdojë pa cenuar truallin dhe të lejohen arkeologët ta studiojnë zbulimin e rëndësishëm.

“Ka zgjidhje ka për qëllim që gërmimi arkeologjik të përfundojë dhe monumenti të mbrohet”, sqaroi Mendoni. Qytetërimi Minoan daton në epokën e bronzit dhe u ngrit në ishullin e Kretës rreth vitit 2700 para Krishtit. deri në vitin 1400 para Krishtit.