Organizata Botërore e Shëndetësisë i ka bërë thirrje Kinës të publikojë të dhënat e fundit në lidhje me origjinën e Covid-19.

Thirrjet vijnë pas një hulumtimi në tregun e qenieve të gjalla në Wuhan, ku shkencëtarë pretendojnë se origjina e pandemisë është ‘qeni rakun’.

Të dhënat sugjeruan që qentë rakun ishin të pranishëm në treg dhe mund të ishin infektuar gjithashtu nga koronavirusi, duke siguruar një të dhënë të re në zinxhirin e transmetimit që përfundimisht arriti te njerëzit.

Zyrtarët e OBSH-së e diskutuan çështjen me kolegët kinezë, të cilët shpjeguan se të dhënat e reja synonin të përdornin për të përditësuar një studim që nga viti 2022.

Zyrtarët e OBSH-së thonë se një informacion i tillë, megjithëse nuk është përfundimtar, përfaqëson një drejtim të ri në hetimin e origjinës së COVID dhe duhet të ishte ndarë menjëherë.

“Këto të dhëna nuk japin një përgjigje përfundimtare për pyetjen se si filloi pandemia, por çdo pjesë e të dhënave është e rëndësishme për të na afruar më pranë kësaj përgjigje,” tha të premten Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Ne vazhdojmë t’i bëjmë thirrje Kinës që të jetë transparente në ndarjen e të dhënave dhe të kryejë hetimet e nevojshme dhe të ndajë rezultatet”, tha ai më tej.