Frika po shtohet pasi autoritetet mund të mbyllin kufijtë për burrat dhe të rinjtë të cilët do të rekrutohen.

Jo vetëm qytetarët e thjeshtë por edhe rusët e pasur kërkojnë të largohen nga vendi pas urdhrit të Putin për një mobilizim të pjesshëm.

Frika po shtohet gjithnjë e më shumë pasi autoritetet po planifikojnë të mbyllin kufijtë për burrat në moshë. Rusët sipas asaj që raporton The Guardian do të shkojnë kryesisht në Armeni, Turqi dhe Azerbajxhan, të cilat u lejojnë atyre hyrjen pa viza.

Ata po paguajnë nga 20,000 deri në 25,000 £ për një vend në një avion privat, ndërsa çmimi për të marrë me qira një avion me tetë vende varion nga 80,000 deri në 140,000 £, që është shumë herë më e shtrenjtë se tarifa normale.

Kompanitë e fluturimeve kanë bërë të ditur se disponueshmëria e avionëve me qira është shumë e kufizuar pasi BE-ja dhe Britania e Madhe vendosën sanksione ndaj Rusisë menjëherë pas fillimit të konfliktit që ndalonte dhënien me qira ose sigurimin e avionëve për përdorim në Rusi.

Grupet e pavarura të të drejtave të njeriut kanë thënë se që nga e diela rojet kufitare në pikën e vetme të kalimit operacional të Rusisë me Gjeorgjinë kanë ndaluar disa njerëz të dalin, duke përmendur ligjin për mobilizimin.

Sipas një studimi Rusia mund të humbë 15% të milionerëve të saj këtë vit, pasi qytetarët e saj më të pasur lëvizin jashtë vendit. Mobilizimi ka të ngjarë të thellojë këtë duke përkeqësuar potencialisht dëmin ndaj ekonomisë ruse. Eksodi i të pasurve dhe të fuqishmëve të Rusisë mund të nxisë një pjesë të zemërimit në zonat më të varfra të vendit që duket se janë prekur në mënyrë disproporcionale nga rekrutimi.