SHBA dhe NATO po rrezikojnë një përplasje katastrofike të fuqive bërthamore me përfshirjen e tyre në luftën e Ukrainës.
Përfshirja e SHBA-së dhe NATO-s në luftën në Ukrainë rrezikon të sjellë ‘pasoja katastrofike’, paralajmëroi Rusia të enjten.

Zëvendësministri i Jashtëm rus Sergei Ryabkov tha në Konferencën për Çarmatimin në Gjenevë se “kërcënimi më i mprehtë strategjik është paraqitur tani nga politika e SHBA-së dhe NATO-s”.

Ai tha se përfshirja e perëndimit në Ukrainë synonte ‘nxitjen e mëtejshme të konfliktit brenda dhe përreth’ vendit.
“Përfshirja e tyre në rritje në një konfrontim të armatosur është i mbushur me një përplasje të drejtpërdrejtë ushtarake të fuqive bërthamore me pasoja katastrofike.”

Ryabkov foli para një dhome kryesisht të zbrazët, me shumë diplomatë perëndimorë veçanërisht që zgjodhën të mblidheshin simbolikisht për një mundësi fotografike aty pranë përpara një murale të pikturuar në ngjyrën blu dhe të verdhë të flamurit ukrainas gjatë kohës së tij të planifikuar të fjalimit.
Konferenca për Çarmatimin, ose CD, është forumi më kryesor në botë i çarmatimit shumëpalësh. Ajo u krijua në 1979 për të frenuar garën e armëve të Luftës së Ftohtë.
CD-ja nuk është një organ i OKB-së, por takohet në selinë e OKB-së në Gjenevë për tre seanca çdo vit për të diskutuar kontrollin e armëve dhe çarmatimin, me fokus në frenimin e garës së armëve bërthamore.

Por deklaratat e dhëna atje janë bërë gjithnjë e më luftarake që nga pushtimi i plotë i Ukrainës nga Rusia një vit më parë.

Në hapjen e sesionit të CD-së të hënën, nënsekretarja e shtetit për kontrollin e armëve dhe sigurinë ndërkombëtare, Bonnie Jenkins kritikoi pezullimin e pjesëmarrjes së Rusisë në New START, pakti i fundit i kontrollit të armëve bërthamore midis Moskës dhe Uashingtonit.

“Rusia po i tregon edhe një herë botës se nuk është një fuqi e përgjegjshme bërthamore,” tha ajo, duke paralajmëruar se “ne tani përballemi me një mjedis të paqëndrueshëm të sigurisë që na largon nga veprimet kolektive këtu”.

Ryabkov insistoi të enjten se Rusia nuk kishte zgjidhje tjetër veçse të pezullonte pjesëmarrjen e saj në traktat, pasi “një luftë totale hibride (ishte) nisur kundër nesh”.

“Në të njëjtën kohë, siç u tha tashmë, ne do të vazhdojmë të respektojmë kufizimet sasiore për armët sulmuese strategjike,” tha ai për CD.

Ryabkov pritej gjithashtu t’i drejtohej Këshillit të të Drejtave të Njeriut të OKB-së më vonë të enjten.