Kancelari gjerman Olaf Scholz premtoi mbështetje të vazhdueshme ushtarake për Ukrainën, por vuri në dukje se qeveria e tij do të veprojë “me përgjegjësi” për të shmangur një konfrontim midis NATO-s dhe Rusisë .

“Ne gjithmonë i kushtojmë vëmendje që vendimet që marrim nuk do ta përshkallëzojnë këtë në një luftë midis Rusisë dhe NATO-s. Ukraina sulmohet nga Rusia, Ukraina po mbrohet dhe do të mbështetet nga ne,” tha ai.

Politikani socialdemokrat i bëri këto komente gjatë një takimi të dialogut me qytetarët në qytetin lindor të Erfurtit, ku ai iu drejtua pyetjeve të pjesëmarrësve.

Scholz fajësoi presidentin rus Vladimir Putin për fillimin e konfliktit dhe e akuzoi atë për ndjekjen e ambicieve imperialiste ndërsa ai iu përgjigj një pyetjeje në lidhje me luftën në Ukrainë.

Ai paralajmëroi se përpjekja e Putinit për të ndryshuar kufijtë me forcë mund të shkaktojë luftëra shtesë.

“Nëse dikush shikon në një atlas, harta të vjetra që kthehen në 50, 100, 200 ose 300 vjet … ai sheh se shumë vende mund të gjejnë arsye për të kërkuar territor nga fqinjët e tyre,” tha Scholz. “Dhe nëse të gjitha vendet bëjnë të njëjtën gjë, atëherë kjo mund të ndezë një zjarr, të cilin ne mund të mos jemi në gjendje ta ndalim më. Dhe kjo është gjëja e rrezikshme në lidhje me luftën agresioni rus.”

“Ne mund të mos pajtohemi për shumë gjëra, por për një kohë të gjatë kemi pasur një konsensus që kufijtë nuk duhet të lëvizen me forcë. Dhe ai (Putini) e ka sfiduar këtë,” tha ai.

Scholz përsëriti mbështetjen e Gjermanisë për Ukrainën dhe tha se qeveria e tij do të vazhdojë të ndjekë një politikë të jashtme të përgjegjshme.