Zëdhënësi i Këshillit të Sigurisë Kombëtare të SHBA-së, John Kirby, ka folur në një konferencë shtypi në Shtëpinë e Bardhë, gjatë së cilës është pyetur për shkallën në të cilën Kina dhe Rusia po sfidojnë ndikimin global të SHBA-së.

“Asnjë komb tjetër në botë, asnjë, nuk ka rrjetin e aleancave dhe partneriteteve që ka SHBA”, tha ai.

Ai vazhdoi t’i referohej takimit të 10-të të Grupit të Kontaktit të Mbrojtjes së Ukrainës të organizuar nga SHBA-të, ku tha se kishin marrë pjesë përfaqësues të më shumë se 50 kombeve.

“Kjo është fuqia e udhëheqjes amerikane që mbledh. Dhe ju nuk e shihni atë fuqi nga Rusia dhe Kina”, tha ai.

“Këto janë dy vende që nuk kanë të njëjtin rrjet miqsh dhe partnerësh. Dhe një nga arsyet pse po e shihni atë marrëdhënie shtrënguese [midis Kinës dhe Rusisë] është sepse ata e kuptojnë se nuk e kanë atë themel të fortë të mbështetjes ndërkombëtare për atë që po përpiqen të bëjnë, gjë që në thelb është sfidë për lidershipin amerikan në mbarë botën”, shtoi Kirby.

Kirby u tha gjithashtu gazetarëve se Kina ishte ende duke konsideruar ofrimin e ndihmës vdekjeprurëse për Rusinë.

Ai i kërkoi Xi të fliste me Volodomyr Zelensky për ndikimin e luftës në Ukrainë.

“Ne inkurajojmë Presidentin Xi që t’i bëjë presion Presidentit Putin drejtpërdrejt mbi nevojën për të respektuar sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës. Bota dhe fqinjët e Kinës sigurisht që do të vëzhgojnë nga afër”, tha ai.

Udhëheqësit kinezë dhe rus dukej se ishin të lidhur në “pak një martesë komoditeti” dhe jo në një martesë dashurie, tha Kirby.

“Këto janë dy vende që janë turpëruar prej kohësh me udhëheqjen e SHBA në mbarë botën”, tha ai.