Eksplorimi i hapësirës dhe jeta në planetë të tjerë kanë qenë lëndë e fantashkencës për qindra vjet, por një material i ri mund të jetë çelësi për ndërtimin e jetës në Mars.

Shkencëtarët në Universitetin e Mançesterit kanë krijuar një biomaterialet të quajtur StarCrete, të bërë nga një kombinim i veçantë i pluhurit hapësinor, kripës dhe niseshtesë së patates dhe thonë se është zgjidhja perfekte për transportimin e materialeve të rënda në planetin e kuq.

Patatet nuk janë përbërësi i vetëm që duket se funksionon. Studiuesit vendosën gjakun, pështymën dhe lot në StarCrete. Studiuesi kryesor Dr Aled Roberts tha me shaka: Ju nuk dëshironi të dini se çfarë tjetër kam provuar. Shtoni pak kripë marsiane ose “lotët e një astronauti” dhe StarCrete bëhet edhe më elastike. Thuhet se është më i fortë se betoni me një “fortësi në shtypje” prej 72 MPa (megapascals) – kjo krahasohet me 32 MPa të betonit, sipas The Mirror.

Niseshteja funksionon si një ngjitës ose agjent lidhës dhe një thes 25 kg me patate mund të bëjë afërsisht 213 tulla, megjithëse një shtëpi mesatare ka nevojë për 7500 tulla, kështu që do të nevojiten shumë.

Studiuesit testuan një sërë agjentësh lidhës përpara se të testonin niseshtenë, shpjegoi Dr Roberts: Ne filluam të testonim gjakun sepse po zhvillonim mëndafshin sintetik të merimangës si një ngjitës/lidhës inxhinierik, por rastësisht zbuluam se një proteinë e lirë nga gjaku i lopës funksiononte edhe më mirë.

Meqenëse nuk është praktike të marrësh lopët në hapësirë për gjakun e tyre, njerëzit do të jenë gjithsesi atje në çdo mision me ekuipazh dhe menduam të eksploronim duke përdorur gjakun e njeriut për proteinën e gjakut të quajtur Human Serum Albumin dhe funksionoi shumë mirë.

Përdorimi i pështymës erdhi nga një dokumentar i Ray Mears Bushcraft, ku një fis aborigjen i ngjiti pendët mbi shigjeta me pështymë dhe niseshte duke e bërë atë një ngjitës të fortë. Niseshteja e orizit ishte përdorur edhe në llaçin që u përdor për të ndërtuar Murin e Madh të Kinës, kështu pse të mos përdorej edhe në tullat hapësinore?

“Meqenëse ne do të prodhojmë niseshte si ushqim për astronautët në çdo mënyrë, StarCrete nuk do të ketë nevojë për ndonjë teknologji ose pajisje shtesë. Kjo thjeshton misionin dhe e bën atë më të lirë dhe më të realizueshëm,” tha Dr Roberts.

Jo vetëm në Mars ky studim mund të ketë një ndikim, pasi studiuesit mendojnë se këto tulla do të ndihmonin ndërtuesit në Tokën si një alternativë e re për të hequr betonin.

Prodhimi i betonit përbën një 8% të madhe të emetimeve globale të CO2, kështu që ne kemi nevojë të zhvillojmë alternativa të gjelbra dhe të qëndrueshme. Biomaterialet si StarCrete mund të zhvillohen për përdorim në Tokë dhe të jenë shumë më të gjelbër se materialet konvencionale – pasi biomaterialet prodhohen nën kushte me temperaturë të ulët, beninje (kushte që janë në përputhje me jetën)”, tha ai.