Një studim i ri ka treguar shanset që keni për t’i mbijetuar gjatë një shpërthimi bërthamor duke treguar vendet e sigurta ku duhet të fshiheni.

 Kjo sugjeron që, edhe nëse jeni duke u fshehur brenda dhe mjaft larg për të shmangur shpërbërjen e menjëhershme, erërat me shpejtësi të lartë të krijuara nga shpërthimi mund të jenë ende të mjaftueshme për t’ju vrarë ose lënduar rëndë. Por gjetjet tregojnë gjithashtu vendndodhjet më të mira brenda një ndërtese për t’u strehuar, nëse ndodh ndonjëherë skenari i rastit më të keq.

Hulumtimi vjen nga shkencëtarët nga Universiteti i Nikosias në Qipro. Ata krijuan një model kompjuterik të ndikimeve të një koke 750 kilotonësh të vlerësuar mbi një qytet tipik.

Shpërthimi do të avullonte njerëzit e kapur brenda topit fillestar të zjarrit, i cili mund të shtrihej pak më shumë se gjysmë milje rreth bombës. Brenda 10 sekondave, zbuluan studiuesit, shpërthimi do të krijonte një flluskë valë goditëse pothuajse 3 milje në rreze në nivelin e tokës.

Kjo valë do të nxiste erëra mjaft të forta për të vrarë ose gjymtuar njerëzit e gjendur jashtë, dhe madje mund të rrëzonte disa ndërtesa me strukturë të dobët. Ndërtesat e përforcuara me beton do të mbeteshin kryesisht të paprekura, por jo domosdoshmërisht të gjithë brenda tyre do të mbijetonin, tregon studimi.

“Përpara studimit tonë, rreziku për njerëzit brenda një ndërtese të përforcuar me beton që i reziston valës së shpërthimit ishte i paqartë”, tha autori i studimit Dimitris Drikakis në një deklaratë nga Instituti Amerikan i Fizikës. “Studimi ynë tregon se shpejtësia e lartë e ajrit mbetet një rrezik i konsiderueshëm dhe mund të rezultojë në lëndime të rënda apo edhe vdekje.”

Vendet më të këqija për t’u fshehur duket se janë në afërsi të drejtpërdrejtë të dritareve, hapjeve të dyerve dhe korridoreve, pasi këtu ajri do të derdhet më shumë në valën e goditjes. Por shpejtësia e ajrit ka të ngjarë të jetë më e ulëta në qoshet e dhomës larg këtyre hapjeve përgjatë mureve përballë shpërthimit, kështu që këto zona duhet të jenë më të mirat për t’u strehuar menjëherë.

“Vendndodhjet më të rrezikshme kritike të brendshme që duhen shmangur janë dritaret, korridoret dhe dyert,” tha autori Ioannis Kokkinakis.

“Njerëzit duhet të qëndrojnë larg këtyre vendeve dhe menjëherë të strehohen. Edhe në dhomën e përparme përballë shpërthimit, njeriu mund të jetë i sigurt nga shpejtësitë e larta të ajrit nëse pozicionohet në qoshet e murit përballë shpërthimit,” tha ai, citon gizmodo.

Për ata prej jush që po pyesin, ekipi nuk ka parë se çfarë do të ndodhte nëse do të përpiqeshit t’i mbijetoni një shpërthimi bërthamor duke u fshehur brenda një frigoriferi, megjithëse shkencëtarë të tjerë kanë hedhur dyshime mbi sigurinë e tij.