Mikrobioma e zorrëve është një ekosistem kompleks i përbërë nga baktere, viruse, kërpudha dhe mikroorganizma të tjerë. Ata të gjithë luajnë një rol kyç në shëndetin e përgjithshëm të trupit, duke ndikuar në gjithçka, nga sistemi imunitar dhe tretja e deri te disponimi.

Midis këtyre mikroorganizmave janë probiotikët, bakteret “të mira” që ruajnë ekuilibrin e florës së zorrëve. Po, ju mund të merrni probiotikë përmes suplementeve, por mënyra më natyrale dhe më e shëndetshme është t’i merrni ato përmes një diete të pasur me ushqime natyrale probiotike.

Le të shohim pse probiotikët janë kaq të rëndësishëm dhe si mund t’i përfshini lehtësisht në dietën tuaj, pa pasur nevojë të shpenzoni një pasuri për pilula.

Çfarë janë probiotikët?

E thënë thjesht, probiotikët janë kultura të gjalla të baktereve dhe majave që jetojnë natyrshëm në trupin tonë. Kur janë të pranishme në sasinë e duhur, ato ndihmojnë trupin të luftojë mikroorganizmat e dëmshëm. Probiotikët më të njohur i përkasin dy kategorive kryesore: Lactobacillus dhe Bifidobacterium.

Këto baktere të dobishme banojnë në sistemin gastrointestinal (stomaku, zorrët, zorra e trashë) dhe ndihmojnë në ruajtjen e ekuilibrit të zorrëve, duke rritur tretjen dhe imunitetin. Përveç kësaj, ato mund të kontribuojnë në parandalimin dhe trajtimin e çrregullimeve të zorrëve, të tilla si sindroma e zorrës së irrituar (IBS), dhe të përmirësojnë gjendjen shpirtërore dhe shëndetin mendor, për këtë arsye zorra shpesh quhet “truri i dytë”.

Shumë ushqime përmbajnë probiotikë natyralë. Pra, nëse doni të forconi mikrobiomën tuaj të zorrëve, zgjidhni ushqime që janë të pasura me lloje të ndryshme probiotikësh. Siç thotë një studim i fundit shkencor, “probiotikët mund të ndihmojnë në parandalimin ose përmirësimin e shumë sëmundjeve, duke ofruar përfitime të gjera shëndetësore”.

Cilat ushqime përmbajnë probiotikë?

Probiotikët gjenden kryesisht në ushqimet e fermentuara . Gjatë fermentimit shumohen bakteret “të mira”, duke pasuruar ushqimin me mikroorganizma të gjallë.

Ushqimi probiotik më i njohur është kosi , por ka shumë të tjerë, si lakër turshi, kefir, kombucha dhe shumë të tjera. Kur blini produkte të fermentuara, shikoni për frazat “përmban kultura të gjalla” ose “përmban probiotikë aktivë” në etiketa për t’u siguruar që po merrni sa më shumë mikroorganizma të dobishëm.

Ushqimet më të mira probiotike për një mikrobiom të shëndetshëm

Kosi

Kosi është ushqimi probiotik më i njohur dhe më i përballueshëm. Është bërë nga qumështi i fermentuar dhe është i pasur me Lactobacillus dhe Bifidobacterium , baktere që ndihmojnë tretjen dhe balancojnë florën e zorrëve. Zgjidhni kos organik, natyral pa sheqerna të shtuar ose përbërës artificialë . Kosi grek është veçanërisht i pasur me probiotikë për shkak të përmbajtjes së lartë të proteinave dhe enzimave.

Kefir

Ashtu si kosi, kefiri është një pije e fermentuar që përmban edhe më shumë probiotikë. Është i shkëlqyeshëm për tretjen, ndërsa falë përmbajtjes së lartë të kalciumit mund të përmirësojë shëndetin e kockave.

Djathërat

Djathërat si Parmesan, Gouda dhe Cheddar përmbajnë probiotikë natyralë për shkak të procesit të fermentimit. Edhe pse nuk kanë aq shumë mikroorganizma të gjallë sa kosi apo kefiri, ato janë ende një burim i mirë i probiotikëve dhe gjithashtu janë të pasur me kalcium dhe vitamina.

Uthull molle

Uthulla e mollës nuk është e njohur vetëm për rregullimin e sheqerit në gjak, por është gjithashtu e mbushur me probiotikë, falë fermentimit nga bakteret e acidit acetik. Ndihmon tretjen, balancon pH-në e trupit dhe rrit shëndetin e zorrëve.

Kimchi

Kimçi tradicional korean, një lakër pikante, e fermentuar, është e pasur me Lactobacillus dhe plot vitamina dhe minerale. Përveç probiotikëve, ai përmban antioksidantë dhe komponime anti-inflamatore që forcojnë sistemin imunitar.

Kombucha

Kombucha, një çaj i fermentuar, është plot me baktere të dobishme dhe maja. Është i njohur për vetitë e tij detoksifikuese dhe anti-inflamatore dhe mund të forcojë florën e zorrëve.

Lakër turshi

Lakra turshi është lakër e fermentuar e pasur me Lactobacillus , si dhe vitamina C dhe K. Ndihmon tretjen, rrit sistemin imunitar dhe promovon ekuilibrin e zorrëve.

Natto

Ky ushqim tradicional japonez është bërë nga kokrrat e sojës të fermentuara me bakterin Bacillus subtilis. Është i pasur me probiotikë, vitaminë K2 dhe enzima që ndihmojnë tretjen dhe shëndetin e kockave.