Ashtu si çrregullimet e tjera të personalitetit, psikopatia mendohet se ekziston në një spektër dhe gamë në ashpërsi: nga ngacmimet e rastësishme, deri te kryerja e disa vrasjeve.

Psikopatët jetojnë mes nesh, si miq, kolegë dhe madje edhe partnerë. Testi i bazuar në kërkime shtron 27 pyetje se si ndërveproni me të tjerët dhe botën përreth jush.

Psikopatët janë zakonisht manipulues, mashtrues dhe të pamatur dhe nuk kujdesen për ndjenjat e njerëzve të tjerë. Bazuar në rezultatet tuaja, testi do të tregojë nëse jeni më psikopatik apo sociopatik.

Të dyja kushtet janë çrregullime antisociale, por ndryshe nga psikopatët, sociopatët kanë një ndërgjegje dhe shpesh do të justifikojnë diçka që e dinë se është e gabuar. Ndërkohë, psikopatët besojnë se veprimet e tyre janë të justifikuara dhe nuk ndjejnë keqardhje për çdo dëm të bërë.

Psikopatët konsiderohen gjithashtu të jenë më impulsivë se sociopatët, që do të thotë se ata janë të prirur ndaj shpërthimeve të dhunshme, duke i bërë ata më të rrezikshëm. Të dyja kushtet priren të prekin më shumë burrat sesa gratë.

Cilat janë shenjat e zakonshme të një çrregullimi të personalitetit antisocial?

Çrregullimi i personalitetit antisocial diagnostikohet pas një vlerësimi rigoroz të detajuar psikologjik.

Sipas NHS, personat me çrregullim të personalitetit antisocial mund të:

  • shfrytëzojnë, manipulojnë ose shkelin të drejtat e të tjerëve;
  • mungesë shqetësimi, keqardhjeje ose pendimi për shqetësimin e njerëzve të tjerë;
  • të sillen në mënyrë të papërgjegjshme dhe të tregojnë mospërfillje për sjelljen normale shoqërore;
  • kanë vështirësi në ruajtjen e marrëdhënieve afatgjata;
  • të mos jenë në gjendje të kontrollojnë zemërimin e tyre;
  • u mungon faji, ose nuk mësojnë nga gabimet e tyre;
  • fajësojnë të tjerët për problemet në jetën e tyre;
  • shkelin vazhdimisht ligjin.

Si e trajtoni një çrregullim të personalitetit antisocial dhe a ka një kurë?

Ekspertët besonin se çrregullimet e personalitetit antisocial ishin kushte që të shoqëronin gjatë gjithë jetës. Por tani, disa besojnë se mund të trajtohen dhe madje të kurohen. Sipas NHS, provat sugjerojnë se sjellja mund të përmirësohet me kalimin e kohës me terapi, edhe nëse karakteristikat thelbësore si mungesa e ndjeshmërisë mbeten.

Terapitë e të folurit, si terapia konjitive e sjelljes (CBT) përdoren ndonjëherë për të trajtuar çrregullimin e personalitetit antisocial. Programet e bazuara në komunitet mund të jenë një metodë efektive trajtimi afatgjatë për njerëzit me çrregullime të personalitetit antisocial, thonë mjekët.

Terapia sociale trajton rrezikun e personit për ofendim dhe punon për të përmbushur nevojat e tij emocionale dhe psikologjike. Ka pak prova që sugjerojnë përdorimin e barnave për trajtimin e çrregullimit të personalitetit antisocial.

Por disa ilaçe antipsikotike dhe antidepresive mund të jenë të dobishme në disa raste. Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë nga simptomat tuaja, duhet të shihni një mjek të përgjithshëm.