Stuhia tropikale Hilary arriti të dielën në gadishullin Baja California të Meksikës, me “përmbytje katastrofike dhe kërcënuese për jetën” që priten në rajon, duke përfshirë të gjithë pjesët e jugperëndimit të SHBA-së, sipas Qendrës Kombëtare të Uraganeve.

Një person u mbyt të shtunën në qytetin meksikan Santa Rosalia, në bregun lindor të gadishullit, kur një automjet u përfshi në një përrua të tejmbushur. Punonjësit e shpëtimit arritën të shpëtonin katër persona të tjerë, tha Edith Aguilar Villavicencio, kryetarja e komunës Mulege.

Parashikuesit paralajmëruan për përmbytje “kërcënuese për jetën” në zona që nuk njihen për reshje dhe thanë se erërat e forta mund të rrëzojnë pemët dhe linjat e energjisë elektrike.

Guvernatori i Kalifornisë Gavin Newsom shpalli të shtunën gjendjen e jashtëzakonshme përpara uljes së pritshme të Hilary të dielën.

Vëzhgimet dhe paralajmërimet për uraganin kishin qenë në fuqi për pjesë të gadishullit Baja California, dhe një paralajmërim për stuhi tropikale ishte në fuqi për pothuajse të gjithë Kaliforninë Jugore, nga kufiri Kaliforni-Meksikë në San Diego County, në veri të Los Angeles County, gjithashtu si për ishullin Katalina të Kalifornisë.

Stuhia pritet të hyjë në librat e historisë si stuhia e parë tropikale që godet Kaliforninë Jugore në 84 vjet.

Ndërkohë, guvernatori i Kalifornisë Gavin Newsom lëshoi një gjendje të jashtëzakonshme të shtunën për të gjithë Kaliforninë Jugore.