Suella Braverman ka nisur një sulm në shkallë të gjerë ndaj kryeministrit Rishi Sunak, një ditë pasi ai e shkarkoi atë nga posti i sekretares së Brendshme.

Në një letër të ashpër drejtuar kryeministrit, ajo tha se ai kishte dështuar në mënyrë të përsëritur në politikat kryesore dhe kishte thyer premtimet mbi emigracionin.

Sunak kishte adoptuar “mendimin e dëshiruar” (një qëndrim ose besim se diçka që dëshironi të ndodhë do të ndodhë edhe pse nuk është e mundshme ose e mundur) për të “shmangur marrjen e zgjedhjeve të vështira”, shkroi ajo.

Ky sulm i saj vjen në prag të një vendimi kyç mbi planin e qeverisë për Ruandën. Të mërkurën në mëngjes, Gjykata e Lartë e Mbretërisë së Bashkuar do të japë verdiktin e saj mbi ligjshmërinë e skemës së shtyrë për të dërguar disa azilkërkues në Ruanda.

Vendimi mbi politikën kryesore do të jetë një moment kyç për qeverinë e Sunak dhe mund të rindezë përçarjet midis deputetëve konservatorë mbi traktatin e ECHR-së për të drejtat e njeriut.

Braverman, një figurë udhëheqëse në të djathtën e partisë, e ka përshkruar më parë zbatimin e planit të Ruandës si “ëndrrën” dhe “obsesionin” e saj.

Në letrën e saj, ish-sekretarja e Brendshme pretendonte se kishte arritur një marrëveshje sekrete për të shërbyer në kabinetin e zotit Sunak në këmbim të një sërë angazhimesh në fusha kyçe, pasi posti i kryeministrit të Liz Truss u shpërbë vitin e kaluar.

Mbështetja e saj, shtoi ajo, kishte qenë një “faktor kryesor” për të lejuar Sunak të fitonte mbështetjen e deputetëve konservatorë dhe të hynte në listë.

Ajo shtoi se kishte diskutuar brenda qeverisë për kufizime në ligjin e të drejtave të njeriut për të siguruar që politika e Ruandës të mos pengohej nga sfidat ligjore.

Por kompromiset e Sunak gjatë miratimit të Aktit të Migrimit të Paligjshëm, shkroi ajo, e kishin lënë politikën “të prekshme” ndaj sfidave ligjore sipas Konventës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, edhe nëse Gjykata e Lartë e shpall të ligjshme.

Nëse vendimi shkon kundër qeverisë, shtoi ajo, ai do të kishte “shkruar një vit dëm” në ligjin kryesor për të ndaluar kalimet me varka të vogla, “vetëm për të mbërritur në pikën e parë”.

“Më keq se kjo, të menduarit tuaj magjik – të besoni se mundeni dhe se do ta kaloni këtë pa turbulluar opinionin e sjellshëm – do të thotë se nuk keni arritur të përgatisni asnjë lloj Plani B të besueshëm”, shkroi ajo.

Një zëdhënës falënderoi Braverman për shërbimin e saj, por shtoi: “Kryeministri ishte krenar që caktoi dje një ekip të fortë dhe të bashkuar, të fokusuar në ofrimin e popullit britanik.”

Ai tha se qeveria kishte “paraqitur legjislacionin më të ashpër për të trajtuar migrimin e paligjshëm që ky vend ka parë dhe më pas ka reduktuar numrin e kalimeve me anije me një të tretën këtë vit”.

Dhe cilido qoftë rezultati i Gjykatës së Lartë nesër, kryeministri “do ta vazhdojë atë punë,” tha ai.

“Plani nuk funksionon”

Në letrën e saj, ish-sekretarja e Brendshme i tha zotit Sunak se ai kishte dështuar “në mënyrë të dukshme dhe të përsëritur” të përmbushte prioritetet e politikës.

“Ose stili juaj i veçantë i qeverisjes do të thotë se nuk jeni në gjendje ta bëni këtë,” shkroi ajo. “Ose, siç duhet të përfundoj me siguri tani, ju kurrë nuk keni pasur ndonjë qëllim për të mbajtur premtimet tuaja.”

Ajo shtoi: “Dikush duhet të jetë i sinqertë: plani juaj nuk po funksionon, ne kemi duruar humbje rekord zgjedhore, rivendosjet tuaja kanë dështuar dhe ne po na mbaron koha. Ju duhet të ndryshoni kursin urgjentisht.”

Zonja Braverman u shkarkua nga detyra të hënën, pasi kundërshtarët e akuzuan atë për nxitje të tensioneve përpara marshimeve pro-palestineze në Londër.

Ajo humbi punën e saj disa ditë pasi pretendoi se policia kishte aplikuar një “standard të dyfishtë” ndaj protestuesve, në një artikull për gazetën Times.

Braverman tha se Sunak kishte dështuar “të përballonte sfidën e paraqitur nga antisemitizmi dhe ekstremizmi gjithnjë e më i egër që shfaqet në rrugët tona”.

“Jam bërë e ngjirur duke ju kërkuar që të merrni parasysh legjislacionin për të ndaluar marshimet e urrejtjes dhe për të ndihmuar në frenimin e valës në rritje të racizmit, frikësimit dhe glorifikimit terrorist që kërcënon kohezionin e komunitetit,” shtoi ajo.

Braverman tha se kushtet në të cilat ajo pranoi të bëhej sekretare e Brendshme në tetor 2022 ishin përcaktuar në një “dokument me kushte të qarta”. Burime pranë Braverman pohojnë se Sunak lexoi dhe pranoi dokumentin të cilit i referohet letra, i cili ishte hartuar nga Braverman. Thonë se ka marrë një kopje dhe ka pasur dëshmitarë.

Ish-sekretarja tha se marrëveshja përfshinte “garanci të forta” për reduktimin e migracionit të ligjshëm, futjen e masave për të anashkaluar Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriutnë legjislacion për të ndaluar kalimet me varka të vogla, duke dhënë legjislacionin kryesor të Brexit dhe duke lëshuar udhëzime “të paqarta” për shkollat ​​për mbrojtjen nga seksi biologjik.

Ajo akuzoi Sunak për “një tradhti të marrëveshjes sonë” dhe “një tradhti të premtimit tuaj ndaj kombit se do të bëni çfarëdo që duhet për të ndaluar varkat”.