Anija kozmike ruse Luna-25 hasi telashe gjatë përpjekjes për të hyrë në një orbitë para uljes, duke vonuar potencialisht misionin e saj.

Në atë që duket të jetë një pengesë në misionin rus të Hënës, anija kozmike Luna-25 hasi telashe të paspecifikuara ndërsa përpiqej të hynte në një orbitë para uljes të shtunën. Luna-25, zbarkimi i parë hënor rus në gati 50 vjet, do të hynte në orbitën para uljes në të njëjtën kohë me modulin e zbarkimit Chandrayaan-3, por manovra ishte e pasuksesshme.

E nisur më 10 gusht, pothuajse një muaj pas ngritjes së Chandrayaan-3, anija kozmike Luna-25 po garonte për t’u ulur në polin jugor të Hënës përpara anijes kozmike indiane më 21 gusht. Rusia, megjithatë, raportoi një “situatë jonormale” në anijen e saj kozmike të lidhur me Hënën, ndërsa përpiqej të hynte në orbitën hënore të planifikuar para uljes.

Çfarë ndodhi saktësisht me Luna-25?

Agjencia ruse e hapësirës Roscosmos, në një postim në Telegram, tha: “Gjatë operacionit, në bordin e stacionit automatik ndodhi një situatë jonormale, e cila nuk lejoi që manovra të kryhej me parametrat e specifikuar”.

Ndërsa Roscosmos tha se ekipi po analizon situatën, agjencia raportoi se të dhënat paraprake të marra nga misioni i Hënës përmbanin informacione rreth elementeve kimike të tokës hënore dhe se pajisjet e saj kishin regjistruar një “ndikim mikrometeorit”, sipas Associated Press.

Data e uljes do të riplanifikohet?

Ndërsa Luna-25 pritej të provonte një ulje të butë në sipërfaqen hënore më 21 gusht, nuk është menjëherë e qartë nëse plani qëndron ende. Roscosmos nuk specifikoi nëse incidenti do të pengojë Luna-25 të bëjë një ulje.

Misioni i parë i Rusisë në hënë në epokën post-sovjetike

Vetëm tre vende kanë arritur ulje të suksesshme në Hënë: Bashkimi Sovjetik i dikurshëm, Shtetet e Bashkuara dhe Kina. India dhe Rusia tani synojnë të jenë të parët që do të zbarkojnë në polin jugor të Hënës, një objektiv shumë i lakmuar në mesin e kombeve të hapësirës.

Chandrayaan-2 i Indisë, i lëshuar në 2019, ishte pjesërisht i suksesshëm pasi tentativa për ulje të butë të tokës u përball me sfida dhe humbje komunikimi gjatë zbritjes, duke çuar në paaftësinë e roverit për të funksionuar plotësisht. Sidoqoftë, orbiteri ka qenë funksional dhe vazhdon të dërgojë të dhëna të vlefshme përsëri në Tokë.