Qeveria duhet të bëjë më shumë për t’i dhënë fund përdorimit të hoteleve për azilkërkuesit fëmijë, ka thënë Këshilli Bashkiak i Brighton & Hove.

Zëvendës udhëheqësja e këshillit Hannah Allbrooke tha për BBC se politika ishte “me të vërtetë e rrezikshme” dhe “jo e përshtatshme”.

Komentet e saj pasojnë një raport që fëmijët po rrëmbeheshin nga një hotel në Brighton, një pretendim që qeveria e mohoi.

Duke folur për Politics South East, zonja Allbrooke tha se hotelet ishin “me të vërtetë të rrezikshme dhe nuk janë vendet e përshtatshme për të pasur azilkërkues të rinj”.

Por ajo tha se kishte 1,600 fëmijë që kishin kaluar nëpër hotele vetëm në Hove, një numër “i pamundur” për t’u futur në sistemin lokal të kujdesit.

Në janar, këshilli i shkroi Ministrit të Emigracionit Robert Jenrick dhe i tha atij se Zyra e Brendshme kishte “dështuar në detyrën e saj të kujdesit” ndaj fëmijëve azilkërkues.

Rreth 200 fëmijë, kryesisht djem adoleshentë shqiptarë, mbeten të zhdukur nga hotelet ku strehohen azilkërkuesit, tha ministri i imigracionit. Zonja Allbrooke tha se kur azilkërkuesit mbërrijnë në këtë vend, ka “shumë trauma dhe ajo që ata kanë nevojë është mbështetje dhe kujdes. Këto hotele nuk po e ofrojnë atë”.

Ajo shtoi: “Mjerisht ka autoritete lokale, duke përfshirë disa në juglindje, të cilët nuk i marrin në kujdes fëmijët azilkërkues dhe kjo është ajo që do të thotë se ka një numër të madh fëmijësh ende në hotele.”

Ajo i bëri thirrje qeverisë që “të zgjidhë mungesën e vendosjeve në kujdesin social të fëmijëve dhe të zgjidhë krizën e rekrutimit në punonjësit socialë, atëherë do të jetë më e lehtë për autoritetet lokale t’i marrin këta azilkërkues.