Çaji jeshil, rrushi dhe çokollata e zezë nuk do të shërojnë COVID-19, por sipas hulumtimit, përbërësit e tyre kimikë mund të bllokojnë një enzimë kryesore në koronavirus.

Vaksinat antiCOVID-19 janë në faza të ndryshme të zhvillimit në të gjithë botën, por shumë njerëz mund të duhet të presin për një kohë të gjatë para se të marrin një prej tyre.

Ndërkohë, studiuesit po kërkojnë mënyra të tjera për të parandaluar njerëzit nga marrja e sëmundjes së shkaktuar nga SARS-CoV-2 dhe duket se ka disa gjëra që mund të jenë të dobishme.

Sipas një studimi të ri nga studiuesit e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut, përbërjet kimike në ushqime ose pije, të tilla si çaji jeshil, çokollata e zezë dhe rrushi mund të bllokojnë funksionin e një enzime të veçantë – proteaza – e rëndësishme për qëndrueshmërinë e qelizave ndaj koronavirusit. Sipas gjetjeve, nëse proteazat frenohen, qelizat nuk mund të kryejnë funksione si përsëritje.

Studiuesit kryen simulime kompjuterike dhe studime laboratorike për të zbuluar se si e ashtuquajtura “proteaza kryesore” në koronavirus reagoi kur përballen me përbërje të ndryshme kimike të bimëve të njohura për vetitë e fuqishme antiinflamator dhe antioksidues.

Nga simulimi kompjuterik, u zbulua se përbërjet kimike nga çaji jeshil, dy lloje të ndryshme rrushi muscadine, pluhur kakao dhe çokollatë e zezë ishin në gjendje të lidhnin pjesë të ndryshme të proteazës kryesore.

Në eksperimentet laboratorike in-vitro, rezultatet ishin të ngjashme. Studiuesit vunë re se përbërjet kimike si në çajin jeshil ashtu edhe në rrushin muscadine ishin shumë të suksesshme në kufizimin e funksionit të proteazës, ndërsa pluhuri i kakaos dhe çokollata e zezë zvogëlojnë me sukses aktivitetin kryesor të proteazës pothuajse në gjysmë.

Çaji jeshil ose ndonjë prej përbërësve të përfshirë në studimin e Universitetit Shtetëror të Karolinës së Veriut nuk pretendohej të ishin shërim për COVID-19, por përbërjet e tyre kimike mund të ndihmojnë njerëzit të mbrohen nga virusi.