Kur kemi të ftohur ose grip, ndjesia më e pakëndshme është grumbullimi i mukusit. Frymëmarrja bëhet e vështirë dhe lind një siklet i madh. Më poshtë do të gjeni disa nga kurat më të fuqishme shtëpiake që kanë veti anti-edema, anti-mikrobike, anti-inflamatore dhe madje edhe irrituese.
Përbërësit:
– 1/2 lugë çaji piper kajen
– 1/2 lugë çaji xhenxhefil pluhur
– 3 lugë gjelle mjaltë natyral
– 1/4 filxhan lëng limoni
– 1/4 filxhan uthull molle
Përgatitja:
Vendosni lëngun e limonit dhe uthullën e mollës në një enë qelqi. Më pas shtoni mjaltin, piperin e kuq dhe xhenxhefilin dhe përziejini mirë. Ruani në një vend të errët të ftohtë. Shkundni mirë para përdorimit. Merrni 1 deri në 2 lugë gjelle në ditë.
Shurup kolle
– 200 ml mjaltë natyral
– 50 ml vaj ulliri ekstra të virgjër
– 2-4 lugë lëng limoni
Përgatitja:
Përziejini të gjithë përbërësit dhe vendosini në frigorifer (mund të ruhen deri në 6 javë). Pini gjysmë ose një lugë gjelle 2-3 herë në ditë sipas nevojës për të pastruar mukozën dhe kollën.
Shurup bimor për kollën
Përbërësit:
– 600 ml ujë të filtruar
– 1 lugë gjelle rrënjë jamballi
– 1 lugë gjelle gjethe qershie
– 1 lugë gjelle xhel aloe vera
– 1 lugë çaji pluhur kanellë ose shafran i Indisë
– 1 lugë gjelle mjaltë
– 3 lugë gjelle lëng limoni
Përgatitja:
Vendosni ujin dhe rrënjën e jamballit në një tenxhere. Lëreni të ziejë për 15 minuta. Më pas shtoni gjethet e qershisë dhe kanellën ose shafranin e Indisë, lëreni edhe për një minutë. Fikni zjarrin dhe lëreni të piqet për 10-15 minuta, kullojeni. Më pas shtoni mjaltin, aloe verën dhe limonin. Lëreni të ftohet dhe të pushojë për 6 orë. Përdorni gjysmë ose 1 lugë gjelle çdo gjysmë ore.
Shurup kundër mukusit
Përbërësit:
– 200 g rrepkë
– 200 ml mjaltë
– 200 ml lëng limoni
– 5-6 thelpinj hudhër
– 1 qepë e vogël e kuqe
Përgatitja:
Grini rrepkën, hudhrën dhe qepën (grijeni ose grini në blender). Përzieni me mjaltë dhe limon. Më pas vendoseni përzierjen në një kavanoz dhe lëreni të injektohet për 1 javë. Pini 1-2 lugë gjelle dy herë në ditë për të hequr mukozën në 24 orë. Mund të shtoni më shumë mjaltë dhe limon nëse shija ju duket shumë e mprehtë.