Shoqata Amerikane e Zemrës rekomandon të hani një dietë të pasur me fruta, perime, drithëra, proteina të shëndetshme, si bishtajore, arra, peshk/ushqime deti, bulmet dhe konsumim minimal të ushqimeve të përpunuara, sheqernave të shtuara dhe alkoolit.

Por mund të keni dëgjuar se disa ushqime, si tërshëra dhe peshku i pasur me omega-3, janë veçanërisht të mira për shëndetin e zemrës.

Por ajo që mund të mos dini është se soja i përket ushqimeve që ofrojnë përfitime të shumta për shëndetin e zemrës.

5 përfitimet e sojës për shëndetin e zemrës:

Janë të pasura me izoflavone

Isoflavonet janë substanca bimore që gjenden në soje, tërfili i kuq dhe burime të tjera.

Konsumimi i izoflavoneve është shoqëruar me përfitime për shëndetin e zemrës dhe një rrezik të reduktuar të sëmundjeve të zemrës.

Mund të ulë kolesterolin total dhe LDL

Kolesteroli i lipoproteinës me densitet të ulët (ose LDL), i referuar gjithashtu si “kolesteroli i keq”, grumbullohet në muret e enëve të gjakut, gjë që mund të rrisë shanset për të zhvilluar sëmundje të zemrës. Kur soja konsumohet në vend të produkteve të pasura me yndyra të ngopura, nivelet e kolesterolit mund të ulen edhe më tej.

Janë të pasura me acide yndyrore të mira

Yndyrat që gjenden në ushqimet e sojës janë kryesisht të pangopura dhe të pangopura. Këto lloj yndyrnash konsiderohen yndyrna të shëndetshme. Përveç yndyrave të shëndetshme dhe të pangopura, soja siguron acide yndyrore omega-6 dhe omega-3. Acidet yndyrore omega-3 dhe omega-6 janë gjithashtu të njohura për të mbështetur shëndetin e zemrës.

Mund të ulë presionin e gjakut

Një studim i vitit 2007 në revistën Archives of Internal Medicine tregoi se konsumimi i 25 gram soje në ditë në vend të proteinave shtazore për 8 javë reduktoi presionin sistolik dhe diastolik të gjakut si te gratë hipertensive ashtu edhe te gratë pas menopauzës.

Autorët vunë në dukje se rezultatet e tyre sugjerojnë se marrja e sojës lidhet me një efekt përmirësues në presionin e gjakut tek të rriturit.

Ofron proteina me cilësi të lartë

Në varësi të llojit të produkteve të sojës që konsumoni, soja mund të jetë një burim shumë i mirë proteinash. Sipas Departamentit Amerikan të Bujqësisë, ½ filxhan tofu siguron 21.8 gram proteina, me 181 kalori. Edamame, një lloj sojë, siguron 18 gram proteina për filxhan.