Për shumë, gjalpi i kikirikut është një shtesë e preferuar e mëngjesit me tërshërë, një rostiçeri e shijshme ose një përbërës në ëmbëlsirat e shëndetshme.
Megjithatë, doza juaj ditore e këtyre ushqimeve mund të shkaktojë disa efekte anësore negative.
Mund të shkaktojë zbaticë të acidit – Refluksi i acidit mund të jetë shumë i pakëndshëm. Dietologia Trista Best thotë: “Shumë gjalpë kikiriku mund të shkaktojë ose përkeqësojë refluksin e acidit, i njohur ndryshe si GERD”.
GERD është një çrregullim i tretjes që ndodh kur lëngjet acidike të stomakut ose ushqimi dhe lëngjet rrjedhin përsëri në ezofag nga stomaku, duke shkaktuar një ndjesi djegieje. Është gjithashtu një emër tjetër për zbaticën e acidit.
“Gjalpi i kikirikut është i mirë për njerëzit me GERD, por me moderim sepse është mjaft i yndyrshëm”, thotë ajo.
Ushqimet me yndyrë mund të bëjnë që muskujt që ndajnë ezofagun nga stomaku të relaksohen, duke lejuar që acidi i stomakut të kalojë në ezofag.
Mund të jeni duke konsumuar yndyrna të pashëndetshme – Disa marka të gjalpit të kikirikut mund të përmbajnë më shumë vaj nëse nuk është një produkt i pastër. Gjalpi i kikirikut është një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të shëndetshme. Megjithatë, disa marka zakonisht shtojnë vajra shtesë, të tilla si vajra bimore të palmës ose plotësisht të hidrogjenizuara, të cilat rrisin sasinë e yndyrës së ngopur në dietën tuaj.
Ju mund të rrisni marrjen e sheqerit të shtuar – Markat komerciale që shtojnë vaj në gjalpin e kikirikut shpesh shtojnë edhe sheqer. Kushtojini vëmendje deklaratave dhe përpiquni të konsumoni 100 për qind gjalpë kikiriku, pa asnjë aditiv.
Gjalpi i kikirikut mund të përmbajë një lloj myku të rrezikshëm – Çuditërisht, gjalpi i kikirikut mund të përmbajë një kancerogjen të quajtur aflatoksinë, i cili gjendet në mykun Aspergillus, por disa kërkime kanë treguar se është e mundur.