Organizata Botërore e Shëndetësisë ka thënë se një grumbull shurupi të kontaminuar për kollën e prodhuar në Indi është gjetur në Ishujt Marshall dhe Mikronezi.

OBSH tha se mostrat e testuara të shurupit Guaifenesin TG, të bëra nga QP Pharmachem Ltd me bazë në Punjab, treguan “nivele të papranueshme të dietilen glikolit dhe etilen glikolit”.

Të dy përbërësit janë toksikë për njerëzit dhe mund të jenë fatale nëse konsumohen. Deklarata e OBSH-së nuk specifikoi nëse dikush kishte ndonjë pasojë nga përdorimi i shurupit.

Paralajmërimi i fundit vjen disa muaj pasi OBSH lidhi shurupe të tjera të kollës të prodhuara nga India me vdekjet e fëmijëve në Gambi dhe Uzbekistan.

Sudhir Pathak, drejtor menaxhues i QP Pharmachem, tha se kompania kishte eksportuar një grumbull prej 18,346 shishe në Kamboxhia pasi kishte marrë të gjitha miratimet e nevojshme rregullatore. Ai tha se nuk e dinte se si produkti arriti në Ishujt Marshall dhe Mikronezi.

“Ne nuk i dërguam këto shishe në rajonin e Paqësorit dhe ato nuk ishin të certifikuara për përdorim atje. Nuk e dimë se në çfarë rrethanash dhe në çfarë kushtesh kanë mbërritur ato shishe në Ishujt Marshall dhe Mikronezi” , tha ai dhe shtoi se kompania e tij i dërgoi një njoftim ligjor kompanisë që eksportonte serinë e drogës në Kamboxhia.

Deklarata e OBSH tha se produkti, i cili përdoret për të lehtësuar kongjestionin e gjoksit dhe simptomat e kollës, ishte testuar nga rregullatori i barnave në Australi, Administrata e Mallrave Terapeutike.

Shurupi u shit nga Trillium Pharma, me bazë në shtetin e Haryana. Qeveria indiane nuk iu përgjigj paralajmërimit të fundit.

Në deklaratë shtohet se “as prodhuesi dhe as shitësi i përmendur nuk kanë dhënë garanci të OBSH-së për sigurinë dhe cilësinë e këtyre produkteve”.

India është eksportuesi më i madh në botë i barnave gjenerike, duke plotësuar shumicën e nevojave mjekësore të vendeve në zhvillim.