Stina e pranverës, së bashku me gjelbërimin dhe lulet, sjell edhe një sërë problemesh alergjike, që këtë vit për fat të keq ka prekur shumë persona. Sipas specialistëve riniti alergjik ndahet në 2 grupe; që janë ethet e pranverës të cilat zhvillohen për shkak të barit, pemëve dhe polenave, ndërsa i ftohti alergjik shumëvjeçar zhvillohet për shkak të marimangave të pluhurit të shtëpisë, buburrecave, mykut dhe kafshëve shtëpiake.

Sidomos në muajt e pranverës, rreth gjysma e pacientëve që kanë probleme me rrjedhjen e hundës dhe kongjestionin e hundës kanë ethe pranverore që zgjasin gjatë gjithë vitit ose janë sezonale.

Këto manifestohen me rrjedhje të shpeshta të përsëritura të hundës, kongjestion nazal dhe teshtitjeje. Teshtitjet ndodhin në 10-20 radhazi, ndërsa rrjedhja e hundës është si uji dhe është shumë e bollshme dhe e vazhdueshme.

Në rastet kur nuk ka rrjedhje, fëmija mund të ankohet për kongjestion nazal. Kongjestioni i hundës shkaktohet nga ënjtja e mukozës që vesh hundën. Riniti alergjik mund të shihet edhe me alergji të syve si lotim i syve dhe kruajtje. Ndonjëherë, një rrjedhje ose kruajtje mund të ndihet në qiellzën dhe pasazhin e hundës.

Gripi alergjik është një sëmundje që shpesh mund të ngatërrohet me të ftohtin e zakonshëm. Nëse i ftohti fillon në pranverë dhe verë, zgjat më shumë se tre javë dhe nuk shfaq tendencë përmirësimi, dyshimi për rinitin alergjik bëhet i fortë. Në raste të tilla, është e nevojshme të konsultoheni me një mjek. Alergjia e pranverës është e rrallë në fëmijëri para moshës 2 vjeçare. Është veçanërisht e zakonshme në moshën shkollore.

Astma është e zakonshme tek fëmijët me rinit alergjik. Për këtë arsye, familjet duhet të jenë të kujdesshme ndaj simptomave të kollës dhe frymëmarrjes tek fëmija. Sëmundja, e cila i jep simptomat e para në fëmijëri, mund të vazhdojë edhe në moshën madhore.

Duke deklaruar se në rastet kur dyshohet për rinitin alergjik tek fëmija, mund të bëhen analiza të lëkurës ose gjakut për të zbuluar substancën që shkakton alergjinë

“Nëse fëmija rezulton i ndjeshëm ndaj një alergjeni të caktuar si rezultat i analizave, mund të merren masa kundër tij ose mund të fillohet trajtimi për këtë alergji. Hapi i parë në trajtimin e ftohjes është shmangia e alergjenëve që shkaktojnë alergji. Nëse riniti alergjik i fëmijës zhvillohet kundër polenit, mund të jetë e nevojshme ta mbani fëmijën larg nga zonat e gjelbra sa më shumë që të jetë e mundur gjatë muajve kur pllenimi është i zakonshëm, ose nëse kontakti është i pashmangshëm, duhet mbajtur nën trajtim”, sugjerojnë mjekët specialistë.