Qindra eshtra vigan janë zbuluar në një bodrum vere në Austri.

Sipas ekspertëve, mbetjet besohet të jenë 30,000 deri në 40,000 vjet të vjetra.

Andreas Pernerstorfer bëri zbulimin e jashtëzakonshëm gjatë rinovimit të bodrumit të tij në fshatin Gobelsburg, rreth 70 kilometra në veriperëndim të Vjenës , në mars, raporton CNN.

Është gjetja më e rëndësishme e këtij lloji në më shumë se një shekull, sipas studiuesve nga Akademia Austriake e Shkencave (OeAW), të cilët kanë rikuperuar kockat për disa kohë.

Të paktën 300 kocka të ndryshme u zbuluan në bodrum

Sipas arkeologes Hannah Parow-Souchon , një studiuese në OeAW, e cila foli për CNN të enjten e kaluar, pronari i shtëpisë donte të rrafshonte dyshemenë e bodrumit sepse ishte i pjerrët dhe hoqi disa beton në qendër. Në atë fazë, ai vuri re eshtrat , të cilat në fillim mendoi se ishin prej druri dhe kujtoi një histori nga gjyshi i tij, i cili në vitet ’60 zgjeroi të njëjtin bodrum dhe zbuloi disa mbetje mamuthësh.

Pronari më pas raportoi gjetjen në Zyrën Federale të Monumenteve, e cila e dërgoi atë në OeAW. Gërmimi filloi në fillim të majit, me ekspertët që deklaruan se eshtrat i përkasin tre mamuthëve të ndryshëm . Më konkretisht, arkeologët thonë se kanë në posedim të paktën  300 kocka , të cilat janë gjetur të grumbulluara së bashku.

“Më pëlqen të jem arkeologe. Unë kam qenë e përfshirë në gërmimet e shumë gjetjeve magjepsëse, por gjithmonë kam dashur të zbuloj një vigan”, tha Parow-Souchon. “Është hera e parë që arrijmë të hetojmë diçka të tillë në Austri me metoda moderne”, shtoi ai.

Gërmimet, të cilat u financuan nga Zyra Federale e Monumenteve dhe provinca e Austrisë së Poshtme, ngrenë shumë pyetje, duke përfshirë nëse këto kafshë u vranë nga gjuetarët e epokës së gurit.  “Ne e dimë që njerëzit gjuanin mamuthë, por aktualisht dimë shumë pak se si e bënë këtë”, tha arkeologu, duke shtuar se në këtë vend mund të jetë përdorur si kurth për kafshët.

Pasi studiuesit të kenë përfunduar punën e tyre, eshtrat do të dërgohen në Muzeun e Historisë Natyrore në Vjenë për restaurim.