Sekretari Amerikan i Shtetit, Antony Blinken ka mbërritur në Kinë të mërkurën, vetëm disa orë pasi Presidenti i SHBA Joe Biden nënshkroi në ligj një projekt-ligj që i jep pronarit kinez të TikTok ByteDance nëntë muaj për të shitur aksionet e tij në aplikacion ose të ndalohet në SHBA.

Gjatë konferencës së përbashkët, Presidenti Xi Jinping u shpreh se Kina dhe SHBA duhet të jenë partnere dhe jo rivale.
Ndërkohë Blinken i përshkroi marrëdhëniet SHBA-Kinë si “më të rëndësishmet në botë”. Sekretari amerikan i Shtetit bëri thirrje për “diplomaci aktive” midis dy vendeve në një takim me homologun e tij kinez Wang Yi.

“Nuk ka asnjë zëvendësim, sipas gjykimit tonë, për diplomacinë ballë për ballë në mënyrë që të përpiqemi të ecim përpara, por gjithashtu të sigurohemi që të jemi sa më të qartë për fushat ku kemi dallime, të paktën. për të shmangur keqkuptimet, për të shmangur llogaritjet e gabuara”, tha Blinken.

“Kjo është me të vërtetë një përgjegjësi e përbashkët që ne kemi jo vetëm për njerëzit tanë, por për njerëzit në mbarë botën duke pasur parasysh ndikimin që marrëdhëniet midis vendeve tona kanë në mbarë botën,” tha ai.

Wang pranoi se marrëdhënia midis dy vendeve ka filluar të stabilizohet, por ajo ende po testohet nga “faktorë negativë”. Ai përcaktoi ato që ai i quajti “vijat e kuqe” të Kinës për sovranitetin, sigurinë dhe zhvillimin e saj – duke paralajmëruar SHBA që të mos shkelin mbi to.