Shumë njerëz që kafshojnë thonjtë zhvillojnë zakone të tjera të ngjashme të shkaktuara nga stresi, si kafshimi i lapsave, kafshimi i buzëve ose pirja e duhanit.

Megjithatë, onikofagjia nuk është e pafajshme, por një zakon që fsheh shumë rreziqe – dhe pasojat e saj nuk janë të kufizuara në të dukshmet, shpjegon për Time Magazine Richard Scher, dermatolog në Universitetin Cornell në Nju Jork.

Për shumë njerëz kafshimi i thonjve është një manifestim i stresit apo çrregullimeve psikologjike dhe sipas dermatologut Chris Adigun, nuk është e vështirë të bindësh veten për të hequr qafe këtë zakon.

Çfarë mund të ndodhë me ju nëse kafshoni thonjtë tuaj?

Infeksionet

Kur kafshoni një pjesë të madhe të thoit, ju e lini lëkurën poshtë tij të ekspozuar ndaj baktereve dhe patogjenëve të tjerë që janë të pranishëm në gojën tuaj. Një nga infeksionet më të shpeshta është paronikia, e cila është inflamacion i palosjeve anësore të thonjve dhe shkakton ënjtje, skuqje, dhimbje dhe mpiksje me qelb. Infeksioni mund të zgjasë për javë të tëra dhe ju duhet të ndiqni trajtimin e rekomanduar nga dermatologu juaj, thotë Scher.

Inflamacion

Përbërja kimike e pështymës zbërthen yndyrnat dhe molekulat e tjera të ushqimit. Kjo mund të ndihmojë në tretjen e ushqimit, por në të njëjtën kohë dëmton dhe fryn lëkurën e gishtërinjve kur i keni gjatë gjithë kohës në gojë. Për të njëjtën arsye, lëpirja e buzëve shkakton tharje dhe çarje, pasi pështyma gërryen lëkurën.

Sëmundjet

Duart bien në kontakt me një mori mikroorganizmash patogjenë, të cilët janë të bllokuar nën thonj. Kur duart tuaja bien në kontakt me gojën tuaj, ka të ngjarë të prekeni nga një sërë sëmundjesh, nga ftohja e zakonshme deri te një virus i rëndë gastroenterit.

Deformimi i thonjve

Thonjtë rriten në majë të një shtrese të quajtur matricë. Si infeksionet nga mikroorganizma të ndryshëm ashtu edhe kafshimi mund të shkaktojnë dëmtim të bazës dhe të çojnë në deformime të thonjve.

Lythat

Një lyth është një gungë në lëkurë që duket si një nishan pa ngjyrë. Shkaktohet në shtresat e sipërme të lëkurës nga një virus që i përket familjes Human Papilloma Virus (HPV). Disa nga këto viruse shkaktojnë urtikarie dhe disa të tjera lytha.

Virusi që shkakton lythat përhapet nga kontakti dhe prek vetëm njerëzit. Krimbi i ziles përhapet nga kontakti i drejtpërdrejtë me lëkurën ose duke prekur sipërfaqet e lagura, si p.sh. dyshemetë e pishinës dhe dhomat e zhveshjes, të cilat janë kontaminuar nga njerëz të cilët tashmë kanë krimb unazë. Kur prekni fytyrën ose gojën me thonjtë e infektuar, ka të ngjarë të zhvilloni këto lytha në fytyrë ose qafë.

Herpesi i duarve

Nëse keni herpes oral, mund të infektoni gishtat me virus. Herpesi karakterizohet nga një skuqje që shfaqet në një zonë eritematoze dhe edematoze dhe shoqërohet me dhimbje dhe inflamacion.

Probleme me dhëmbët

Vendet që mbajnë rrënjët e dhëmbëve mund të deformohen ose dëmtohen nga kafshimi kronik i thonjve. Onikofagjia gjithashtu mund të shkaktojë fraktura të dhëmbëve, duke rritur rrezikun e gingivitit.