Rrufeja godet çdo avion rregullisht, një herë në vit ose më shumë, çdo 1000 orë fluturimi, shkruan focus.it.

Por ato rrallë shkaktojnë aksidente. Arsyeja kryesore është se aeroplanët kanë një strukturë metalike, pra një përcjellës të elektricitetit: rryma rrjedh në sipërfaqen e trupit të avionit dhe nuk arrin në brendësi, duke vazhduar rrjedhën e saj në vakuum.

Po në makinë?

Është e njëjta arsye pse një makinë gjithashtu ofron një strehë të mirë në rast stuhie. Megjithatë, kjo nuk mjafton për të ofruar siguri absolute për pasagjerët e fluturimit.

Për shembull, më 8 dhjetor 1962, rrufeja goditi një Boeing 707, duke i djegur depon e karburantit dhe duke vrarë 81 pasagjerë. Sot, avionët amerikanë dhe evropianë kanë një sistem mbrojtjeje që parandalon zjarret e sarbatorëve dhe një sistem tjetër për të mbrojtur qarqet e kontrollit elektronik.

Si rezultat, aksidentet janë jashtëzakonisht të rralla. I fundit në SHBA daton në vitin 1962, ndërsa i fundit në Evropë daton në vitin 1981.