Uthulla e mollës, e njohur ndryshe si ACV (Apple Cider Vinegar), prodhohet përmes fermentimit të mollëve dhe përdoret gjerësisht si përbërës në kuzhinë dhe për ruajtjen e ushqimeve. Por studimet e fundit sugjerojnë se konsumimi i saj para gjumit mund të sjellë një sërë përfitimesh për shëndetin.

Sipas artikullit të publikuar në Health.com, ndër efektet më të rëndësishme të uthullës së mollës gjatë natës janë:

1. Ndihmon në stabilizimin e sheqerit në gjak

Një sërë studimesh tregojnë se uthulla e mollës ndihmon në uljen e nivelit të sheqerit në gjak dhe të HbA1C – treguesi i mesatares së sheqerit në një periudhë kohe – sidomos tek personat me diabet të tipit 2. Kontrolli më i mirë i sheqerit ndihmon gjithashtu në shmangien e zgjimeve të natës nga rënia e nivelit të glukozës.

2. Mund të ulë kolesterolin total

Hulumtime të tjera kanë gjetur se ACV mund të ndihmojë edhe në uljen e kolesterolit total, një efekt që, megjithëse nuk lidhet drejtpërdrejt me kohën e marrjes, mund të përfitohet më lehtë nëse konsumohet rregullisht, si për shembull në mbrëmje para gjumit.

3. Promovon menaxhimin e peshës

Sipas një studimi të kohëve të fundit, pjesëmarrësit që konsumuan uthull molle çdo ditë panë reduktime të ndjeshme në peshën trupore, indeksin e masës trupore (BMI) dhe përmasat e belit dhe ijeve.

4. Ul dëshirën për të ngrënë gjatë natës

Konsumimi i uthullës para ngrënies është lidhur gjithashtu me ndjesinë e ngopjes dhe uljen e oreksit, duke reduktuar dëshirën për të ngrënë vonë natën.

5. Mbështet shëndetin e zorrëve dhe imunitetin

Një dietë e pasur me acide yndyrore me zinxhir të shkurtër (SCFA), ku përfshihet edhe uthulla e mollës, është lidhur me përmirësim të shëndetit të zorrëve dhe rritje të përgjigjes imune.

6. Ka veti antibakteriale

Studime laboratorike kanë treguar se uthulla e mollës mund të ndalojë përhapjen e baktereve të dëmshme si Staphylococcus aureus dhe E. coli, duke hapur rrugë për kërkime të reja mbi potencialin e saj antibakterial.

Megjithatë, ekspertët theksojnë se këto përfitime varen nga mënyra e konsumimit dhe se uthulla e mollës duhet të merret me kujdes, pasi në sasi të mëdha mund të dëmtojë smaltin e dhëmbëve apo të shkaktojë shqetësime në stomak.