Komisioni Federal i Tregtisë i SHBA (FTC) aktualisht po heton OpenAI, krijuesin e aplikacionit popullor ChatGPT, mbi shqetësimet se aplikacioni po gjeneron informacione të rreme.

Hetimi ngre pyetje në lidhje me dëmin e mundshëm të shkaktuar ndaj konsumatorëve dhe keqpërdorimin e të dhënave të përdoruesve nga teknologjia e OpenAI.

Në një letër drejtuar OpenAI, FTC kërkoi informacion në lidhje me incidentet në të cilat përdoruesve iu dhanë informacione të rreme dhe kërkoi detaje mbi përpjekjet e kompanisë për të parandaluar përsëritjen e incidenteve të tilla. Hetimi vjen pasi rregullatorët shqyrtojnë gjithnjë e më shumë rreziqet që lidhen me teknologjinë e inteligjencës artificiale (AI).

Kryetarja e FTC Lina Khan shprehu shqetësimet e agjencisë së saj në lidhje me rezultatet e ChatGPT gjatë një seance dëgjimore të komitetit të kongresit.

CEO i OpenAI, Sam Altman, i cili u paraqit para Kongresit në fillim të këtij viti, pranoi se teknologjia mund të jetë e prirur ndaj gabimeve. Ai nënvizoi nevojën për rregullore dhe krijimin e një agjencie të re për të mbikëqyrur sigurinë e AI.

Ndërsa OpenAI ka bërë përpjekje për të rritur sigurinë dhe besueshmërinë e ChatGPT, shqetësimet rreth përmbajtjes fyese ose të pasaktë të krijuar nga modeli i AI kanë vazhduar.

Në prill, Italia ndaloi përdorimin e ChatGPT për shkak të shqetësimeve të privatësisë, duke e rikthyer atë vetëm pasi OpenAI zbatoi mjetet e verifikimit të moshës dhe ofroi informacion shtesë mbi politikat e privatësisë.

OpenAI dhe FTC ende nuk kanë komentuar mbi hetimin në vazhdim.