Changpeng Zhao, themeluesi miliarder i bursës gjigante të kriptomonedhave Binance, u dënua me katër muaj burg, një afat shumë më i shkurtër se sa kishin kërkuar prokurorët, pasi u deklarua fajtor pastrim parash vitin e kaluar.

Prokurorët kërkuan tre vjet burg, ndërsa avokatët mbrojtës të z. Zhao kërkuan burgim me kusht.

Dënimi i Zhao ishte dënimi i dytë i profilit të lartë këtë vit në fushatën e Departamentit të Drejtësisë për të çrrënjosur sjelljen kriminale në industrinë e kriptove. Në mars, Sam Bankman-Fried , themeluesi i bursës së shkatërruar FTX dhe rivali i dikurshëm i biznesit të Zhao, u dënua me 25 vjet burg për mashtrim.

Jo shumë kohë më parë, Zhao dhe Bankman-Fried qëndruan në krye të industrisë së kriptove multitrilionë dollarëshe. Binance ishte kompania më e madhe e kriptove në botë, duke përpunuar deri në dy të tretat e të gjitha transaksioneve. Por ajo u përball gjithashtu me hetime nga disa agjenci amerikane nëse Zhao kishte shkelur ligjin për të ndërtuar perandorinë e tij.

Duke u përballur me një kontroll të ashpër ligjor, Zhao, 47 vjeç, ishte shpesh shpërfillës. Ai i përshkroi shqetësimet rreth Binance si “FUD”, ose frikë, pasiguri dhe dyshim, stenografi në botën e kriptove për thashethemet e rreme që synojnë të dëmtojnë një biznes.

Në nëntor 2022, fuqia e Zhao në industri u rrit pasi ai ndihmoi në rrëzimin e Bankman-Fried me një sërë postimesh në mediat sociale që shkaktuan një xhirim në llogaritë e FTX. Kur FTX nuk kishte para për të shlyer klientët e saj, Zhao pranoi shkurtimisht të blinte shkëmbimin, përpara se të tërhiqej nga marrëveshja.