Nëse keni diabet ose presion të lartë të gjakut, duhet të kujdeseni maksimalisht për shëndetin tuaj riprodhues. Nëse diabeti i dikujt nuk menaxhohet siç duhet, atëherë mund të shfaqen probleme gjatë përpjekjes për të mbetur shtatzënë. Diabeti mund të çojë në infertilitet. Për më tepër, meshkujt mund të kenë edhe mosfunksionim erektil për shkak të niveleve të larta të sheqerit në gjak.

Prandaj, menaxhimi i diabetit është i rëndësishëm për të rregulluar menstruacionet tek gratë, për të reduktuar problemet e ereksionit tek burrat, për të rritur nivelet e testosteronit dhe për të ulur rrezikun e problemeve të lindura tek foshnjat.

Ashtu si diabeti, presioni i lartë i gjakut është gjithashtu një shkak shqetësues për çiftet që përpiqen të bëhen me fëmijë. Ata me presion të lartë të gjakut mund të kenë epsh më të ulët dhe më pak interes për intimitetin nëse gjendja po çon në lodhje. Hipertensioni, veçanërisht hipertensioni gestacional, mund të shkaktojë çekuilibër të shumë organeve te gratë shtatzëna.

Dr Veena Aurangabadwala, gjinekologe ka sugjeruar disa këshilla jetike që njerëzit me diabet ose presion të lartë të gjakut duhet të ndjekin për të mbrojtur shëndetin e tyre riprodhues.

Monitoroni rregullisht presionin e gjakut dhe nivelet e sheqerit në gjak

Është e rëndësishme të mbani nën kontroll presionin e gjakut dhe nivelet e sheqerit në gjak. Monitoroni rregullisht nivelet dhe merrni medikamente sipas sugjerimit të mjekut. Mos e anashkaloni mjekimin tuaj, pasi kjo mund të përkeqësojë gjendjen tuaj.

Ushqehu shëndetshëm dhe ushtrohu çdo ditë

Përmbajuni një diete të ekuilibruar mirë dhe ushtroni çdo ditë në mënyrë që të mbani presionin e gjakut dhe nivelet e sheqerit në gjak në intervalin e rekomanduar. Merrni vetëm suplemente të rekomanduara nga mjeku. Nëse po filloni ndonjë ushtrim të ri, bëjeni nën drejtimin e një trajneri fitnesi.

Qëndroni pa stres

Stresi i tepërt mund të ketë një ndikim negativ në nivelet e sheqerit në gjak dhe presionit të gjakut. Përpiquni të relaksoheni duke bërë joga, meditim, ushtrime të frymëmarrjes së thellë ose duke bërë aktivitete që ju pëlqejnë si piktura, kërcimi, dëgjimi i muzikës ose mësimi i një gjuhe të re.

Flisni me mjekun tuaj përpara se të mbeteni shtatzënë

Nëse planifikoni të mbeteni shtatzënë, atëherë do t’ju duhet të flisni me mjekun në lidhje me menaxhimin e këtyre sëmundjeve shoqëruese dhe mund të keni nevojë për një ndryshim në medikamente antidiabetike dhe antihipertensive që do të ishin të sigurta gjatë shtatzënisë.

Thuaj jo pirjes së duhanit, alkoolit dhe drogës

Nëse keni diabet ose presion të lartë të gjakut, shmangni duhanin, përdorimin e alkoolit dhe drogave të paligjshme. Shkoni për kontrolle të rregullta shëndetësore dhe vaksinohuni sipas sugjerimit të mjekut.