Gjatë verës, marrja e mjaftueshme e ujit dhe mineraleve është jashtëzakonisht e rëndësishme për ne, veçanërisht nëse jeni fizikisht aktiv. Kur djersitni, kryesisht humbni natriumin, por edhe kaliumin.

Humbja e kaliumit nuk është aq dramatike, por gjithsesi duhet të siguroheni që të hani ushqime të pasura me këtë mineral, në mënyrë që të mos rrezikoni mungesën e tij në trup.

Mungesa e kaliumit mund të shkaktojë simptoma të tilla si dobësi, lodhje, ngërçe muskulore, vështirësi në frymëmarrje dhe shumë të tjera.

Të gjithë e dinë që bananet janë një burim i kaliumit, dhe një banane e mesme përmban rreth 422 miligram kalium.

Sidoqoftë, shumë fruta dhe perime të tjera përmbajnë më shumë minerale sesa bananet.

Avokado

Vetëm gjysma e avokados përmban 487 miligramë kalium, ose 10 përqind e sugjerimit të rekomanduar ditor (AI). 

Nëse hani një avokado të plotë menjëherë, do të plotësoni 20 përqind të dozës suaj ditore të mineraleve.

Patate e ëmbël

Nëse e doni shijen e patateve të ëmbla të pjekura, dijeni se muskujt tuaj do të jenë mirënjohës. 

Një patate e ëmbël me madhësi mesatare përmban rreth 541 miligram kalium, që është 12 përqind AI për mineralet.

Spinaq

Përveç se është një burim i shkëlqyeshëm i hekurit, vitaminës K dhe magnezit, spinaqi përmban edhe shumë natrium. 

Ashtu si patatet e ëmbla, një filxhan spinaq i ngrirë përmban 540 miligramë mineral, i cili plotëson 12 përqind të nevojave tuaja ditore.

Shalqi

Shalqiri është një frut hidratues dhe ushqyes që përmban 640 miligram kalium ose rreth 14 përqind të AI. 

Shalqiri është gjithashtu një burim i rëndësishëm i vitaminës C, vitaminës B6 dhe magnezit.