India do të kalojë Kinën për t’u bërë vendi më i populluar në botë nga mesi i këtij viti, tregojnë të dhënat e publikuara nga Kombet e Bashkuara.

Popullsia e Indisë parashikohet të arrijë në 1,428.6 milion, kundrejt 1,425.7 milion të Kinës.

Kjo tregon se India do të ketë 2.9 milionë njerëz më shumë se fqinji i saj aziatik.

Kombet aziatike kanë më shumë se 1.4 miliardë njerëz secila dhe kanë zënë më shumë se një të tretën e popullsisë globale për më shumë se 70 vjet.

Numri i popullsisë së Indisë, megjithatë, është një vlerësim pasi nuk ka pasur regjistrim në vend pas vitit 2011.

Gjithashtu, OKB thotë se vlerësimi i tyre nuk përfshin popullsinë e dy Rajoneve Speciale Administrative të Kinës – Hong Kongut dhe Macau – dhe ishullin e Tajvanit, të cilin Pekini e sheh si një provincë të shkëputur që do të bashkohet me kontinentin një ditë. Por Tajvani e sheh veten si të dallueshëm nga kontinenti kinez, me kushtetutën e vet dhe udhëheqësit e zgjedhur në mënyrë demokratike.

Në nëntor, popullsia globale kaloi 8 miliardë. Por ekspertët thonë se rritja nuk është aq e shpejtë sa dikur dhe tani është në ritmin e saj më të ngadaltë që nga viti 1950.

Si India dhe Kina kanë parë rënie në normat e tyre të lindshmërisë. Kjo do të thotë se në Kinë, popullsia do të fillojë të bjerë vitin e ardhshëm, pavarësisht se vendi ka braktisur politikën e tij për një fëmijë në 2016 dhe ka futur stimuj për çiftet që të kenë dy ose më shumë fëmijë.

Edhe në Indi, normat e lindshmërisë kanë rënë ndjeshëm në dekadat e fundit nga 5.7 lindje për grua në vitin 1950 në 2.2 lindje për grua sot.

Një studim i porositur nga UNFPA kishte një shumicë indianësh që thanë se popullsia në vendin e tyre ishte shumë e madhe dhe normat e lindshmërisë shumë të larta. Pothuajse dy në tre të anketuar identifikuan çështjet ekonomike si shqetësimet kryesore kur mendojnë për rritjen e popullsisë.Demografët, megjithatë, thonë se popullsia indiane që kapërcen Kinën nuk duhet të shihet si një çështje shqetësimi dhe kujdesi ndaj ankthit për rritjen e numrit.

“Në vend të kësaj, ato duhet të shihen si një simbol i përparimit, zhvillimit dhe aspiratave nëse të drejtat dhe zgjedhjet individuale mbështeten,” thotë raporti i OKB-së.