Shumë njerëz i quajnë fiqtë ëmbëlsira natyrale, sepse janë jashtëzakonisht të pasur me sheqer, por edhe me një sërë lëndësh ushqyese.

Ato përmbajnë proteina, kalcium, vitaminë, kalium, hekur dhe magnez.Është interesante se fiqtë nuk janë as fruta e as perime, gjë që pakkush e di.Ata nuk lulëzojnë me lule të bukura të hapura si mollët ose pjeshkët, për shembull, por lulja e tyre është brenda një bishti në formë dardhe që më vonë piqet në një frut që hamë.

Në stinë, fiqtë mbeten të freskët vetëm dhjetë ditë pas vjeljes, por për këtë arsye janë të disponueshëm gjatë gjithë vitit në formë të thatë.

Për shkak të sheqerit, konsumimi i tyre duhet të jetë i kufizuar, por përbërësit e tjerë janë të dobishëm për të gjithë organizmin.

Fiqtë rekomandohen për këdo që ka probleme me tretjen sepse funksionon si laksativ natyral.

Përmbajtja e lartë e fibrave i bën ato ideale për shëndetin e zorrëve.

Mjekët i këshillojnë si një lloj probiotiku, ushqim për bakteret e dobishme në stomakun tonë.

Ato gjithashtu duhet të hahen nga kushdo që dëshiron të ruajë densitetin e kockave.

Me kalimin e moshës, ndryshimet në trup çojnë në një përthithje më të madhe të kalciumit prej tyre, ndaj duhet të hamë ushqime që e kanë me bollëk.

Falë sasisë së konsiderueshme të kaliumit, fiqtë e thatë janë një ndihmë e mirë për rregullimin e presionit të gjakut.

Kjo mbron trupin nga sulmi në zemër dhe goditje në tru, si dhe nga ateroskleroza, një sëmundje serioze dhe më e zakonshme e arterieve.

Së fundi, është e rëndësishme të dihet se duke pasur parasysh sasinë e vitaminës K në fiq, pacientët që marrin hollues gjaku duhet të konsultohen me mjekun dhe të kontrollojnë nëse duhet të shmangen plotësisht ose nëse mund të marrin të paktën një sasi më të vogël.