Një shkencëtar thotë se kalimi i 93 ditëve nën ujë e ka kthyer mbrapsht orën e plakjes dhe e ka bërë atë 10 vjet më të ri. Oficeri në pension i marinës, Joseph Dituri, ka kaluar më shumë se tre muaj duke jetuar brenda një pellgu 100 metra katrorë në thellësi të Oqeanit Atlantik.

Koha e tij e kaluar nën ujë ishte pjesë e një grupi studimi për të hulumtuar efektet e një mjedisi nën presion në trupin e njeriut. Pasi u kthye në tokë të thatë, Dituri u vlerësua nga mjekët që matën vitalet dhe telomeret e tij, sekuenca e ADN-së që ngjitet në fund të kromozomeve.

Telomeret zakonisht pakësohen me kalimin e moshës, por ato të Diturit tani janë 20 për qind më të gjata se kur u filloi të jetonte nën ujë në mars.

Ai shtoi se ai gjithashtu ka 10 herë më shumë qeliza staminale sesa në fillim të hulumtimit.

Efekte të tjera të dobishme të letargjisë në det të thellë ishin se ai tani bën 60 deri në 66 për qind gjumë të thellë REM gjatë natës, një rënie prej 72 pikësh në kolesterol dhe se shënuesit e tij inflamatorë janë ulur në gjysmë.

Ndryshimet masive në shëndetin e tij fizik i atribuohen presionit, i cili dihet se ka një sërë efektesh pozitive.

Një formë e ngjashme trajtimi është dhoma hiperbarike, e cila përmirëson shëndetin e trurit, duke çuar në njohje më të mirë.

Hulumtimi i Diturit tregon se si trupat e njeriut reagojnë ndaj mjediseve nën presion për një periudhë më të gjatë kohore.

Duke folur për Daily Mail ai tha: Ju keni nevojë për një nga këto vende që janë të shkëputura nga aktiviteti i jashtëm. Metabolizmi im është rritur dhe qelizat staminale janë shumëfishuar duke penguar plakjen time.