Një lidhje interesante midis dhimbjes dhe dietës me shumë yndyrë është zbuluar nga një studim i ri i kryer nga studiues nga Universiteti i Teksasit.

Gjetjet e reja zbulojnë se nëse adoptojmë një dietë me yndyrë të lartë, edhe në afat të shkurtër, mund të përjetojmë më shumë dhimbje, edhe në mungesë të një dëmtimi të mëparshëm dhe pavarësisht kushteve të tilla si obeziteti dhe diabeti. Përfundimet shkencore u publikuan në Scientific Reports .
Studiuesit krahasuan efektet e modeleve të ndryshme dietike në dy grupe minjsh për 8 javë. Njëri grup ushqehej me një dietë të ekuilibruar, ndërsa tjetrit iu dha një dietë me yndyrë të lartë. Dieta me shumë yndyrë është administruar në mënyrë të tillë që të mos shkaktojë obezitet ose sheqer të lartë në gjak, pasi këto kushte mund të shkaktojnë neuropati diabetike ose lloje të tjera dhimbjesh .

Ekipi i studimit zbuloi se dieta me shumë yndyrë shkakton hiperalgjezi parësore , një ndryshim neurologjik që shënon kalimin nga dhimbja akute në kronike dhe alodinia , një lloj dhimbjeje që vjen nga stimujt që në kushte normale nuk shkaktojnë dhimbje.

“Ky studim tregon se njeriu nuk duhet të jetë obez, diabetik që të ketë dhimbje”, tha Dr. Michael Burton , asistent profesor i neuroshkencës në Shkollën e Shkencave të Sjelljes dhe të Trurit dhe autor i artikullit. “Mjafton një dietë me yndyrë të lartë për një periudhë të shkurtër kohe.”

Dietat perëndimore janë të pasura me yndyrë, veçanërisht yndyrna të ngopura, të cilat lidhen drejtpërdrejt me obezitetin, diabetin dhe sëmundje të tjera të lidhura me to. Ngrënia e sasive të mëdha të yndyrave të ngopura , si gjalpi, djathi dhe mishi i kuq, barazohet me shumë acide yndyrore të lira në gjak, gjë që shkakton inflamacion sistemik.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë treguar se një dietë me yndyrë të lartë gjithashtu rrit ndjeshmërinë ekzistuese ndaj dhimbjes dhe mund të përkeqësojë kushtet para-ekzistuese ose të pengojë rikuperimin nga lëndimi. Megjithatë, asnjë studim nuk ka sqaruar se si kjo dietë mund të jetë në vetvete një faktor sensibilizues për nxitjen e dhimbjes nga stimujt jo të dhimbshëm.

Dr. Burton dhe ekipi i tij kërkuan acide yndyrore të ngopura në gjakun e minjve të ushqyer me një dietë me yndyrë të lartë dhe zbuluan se një lloj acidi yndyror, acidi palmitik – acidi yndyror i ngopur më i zakonshëm te kafshët – lidhet me një receptor specifik në qelizat nervore. duke çuar në inflamacion dhe imiton dëmtimin neuronal.

“Metabolitët e dietës shkaktojnë inflamacion . Vetë dieta shkaktoi shënues të dëmtimit neuronal. Duke parë se si preken neuronet shqisore, zbuluam se nëse heqim receptorin, nuk do të ketë ndjeshmëri. Kjo sugjeron se ka një mënyrë për ta bllokuar atë farmakologjikisht”, shpjegoi Dr. Burton.

Ai argumenton se hapi tjetër i kërkimit është përqendrimi në vetë neuronet, se si ato aktivizohen dhe si mund të kthehen dëmtimet. “Në këtë mënyrë do të mund të kuptojmë më mirë kalimin nga dhimbja akute në atë kronike. Mekanizmi pas këtij tranzicioni është i rëndësishëm sepse dhimbja kronike po nxit epideminë e opioideve. Do të ishte shumë pozitive nëse do të ishim në gjendje ta parandalonim këtë tranzicion”, tha Dr. Burton, ndërsa u bëri thirrje profesionistëve të kujdesit shëndetësor të marrin në konsideratë rolin që luan dieta në shkaktimin e dhimbjes. “Duhet t’i kushtojmë më shumë vëmendje sesi një pacient përfundoi te mjeku për shkak të një simptome”, përfundoi ai.