Derek Chollet, Këshilltari i Lartë i Departamentit amerikan të Shtetit, ka uruar kryeministrin e Kosovës, Albin Kurtin, për marrëveshjen e arritur me Serbinë më 18 mars në Ohër. Këtë ai e ka bërë në një bisedë telefonike që ka zhvilluar të enjten me Kurtin, ka bërë të ditur ky i fundit.

“Kisha një telefonatë me Këshilltarin e lartë amerikan Chollet, i cili më uroi për marrëveshjen e darkoduar në Ohër, duke pranuar që bisedimet ishin bisedime të gjata dhe të vështira”, ka shkruar kreu i ekzekutivit kosovar në Twitter.

Ai tutje ka thënë se Chollet e ka falënderuar për mbështetjen dhe rolin e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në arritjen e kësaj marrëveshje. “Marrëveshja themelore dhe aneksi, siç thuhet në tekst dhe frymë, tani duhet të ndryshojnë gjendjen në terren dhe kushtet”, ka shkruar Kurti. Ndryshe, Kosova dhe Serbia më 27 shkurt janë pajtuar për Marrëveshjen drejt normalizimit të raporteve, apo siç njihet edhe si propozimi evropian për normalizim. Më 18 mars, palët, nën ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, kanë arritur pajtim për aneksin e zbatimit të Marrëveshjes drejt normalizimit.