Anija kozmike Shenzhou-15 që transportonte tre astronautë në Stacionin Hapësinor Kinez (CSS), i cili në gjuhën kineze quhet “Pallati Qiellor”, u nis me sukses sot .

Shenzhou-15, ose “anija hyjnore”, u lëshua në një raketë Long March-2F nga Qendra Hapësinore Jiuquan në shkretëtirën Gobi të Kinës veriperëndimore.

Ardhja e misionit Shenzhou-15 do të shënojë fillimin e funksionimit operacional të CSS në formë T. Tre astronautët do të zëvendësojnë anëtarët e misionit të mëparshëm të drejtuar (Shenzhou-14) që arriti në “Pallatin Qiellor” qershorin e kaluar.

Anëtarët e misionit Shenzhou-14 do të fillojnë udhëtimin e tyre të kthimit në Tokë brenda një jave, gjatë së cilës pritet të konfirmohet aftësia e CSS për të akomoduar një ekuipazh prej 6 anëtarësh, duke shënuar një tjetër moment historik në programin hapësinor të Kinës.

Operacioni i pritshëm operacional i Stacionit Hapësinor Kinez është të paktën 10 vjet, gjatë të cilit astronautët pritet të kryejnë më shumë se 1000 eksperimente shkencore : p.sh. ata do të analizojnë sjelljen e lëngjeve dhe përshtatjen e bimëve ndaj kushteve të mikrogravitetit.

“Rroftë atdheu”, shkruan shumë përdorues kinezë në rrjetet sociale, duke komentuar misionin historik Shenzhou-15, me të cilin Kina aspiron të kapërcejë më tej hendekun që e ndan nga Shtetet e Bashkuara, Evropa dhe Rusia për sa i përket programeve hapësinore janë të shqetësuar.