Mbytja e peshkarexhës të mbushur me emigrantë në brigjet e Greqisë mund të jetë “tragjedia më e keqe ndonjëherë” në detin Mesdhe, sipas Komisioneres së BE-së për Çështjet e Brendshme, Ylva Johansson.

Dhjetëra njerëz u vranë dhe qindra të tjerë mbetën të zhdukur kur anija, që udhëtonte nga qyteti bregdetar i Tobruk në Libi u përmbys në brigjet e Greqisë në fillim të kësaj jave. Numri i vërtetë i katastrofës nuk është bërë ende i qartë.

“Nuk i kemi ende të gjitha informacionet se çfarë ka ndodhur, por duket se kjo është tragjedia më e keqe që kemi parë ndonjëherë në Mesdhe”, tha ajo në një konferencë për shtyp të premten në Bruksel.

Tragjedia ka hedhur në qendër të vëmendjes krizën e refugjatëve të BE-së, në të cilën çdo vit, dhjetëra mijëra emigrantë që ikin nga lufta, persekutimi, ndryshimet klimatike dhe varfëria rrezikojnë rrugët e pabesa për në Evropë.

Johansson dënoi rolin e “kontrabandistëve” që vendosin njerëzit në varka. “Nuk po i dërgojnë në Evropë, po i dërgojnë në vdekje. Kjo është ajo që ata po bëjnë dhe është absolutisht e nevojshme për ta parandaluar atë”, tha ajo.

“Ne kemi parë një rritje prej 600% të këtyre nisjeve këtë vit, “shtoi ajo, duke theksuar nevojën për të gjetur “mënyra të ndryshme për të luftuar kontrabandistët dhe për të shpëtuar jetë”.

“Kur bëhet fjalë për luftimin e kontrabandistëve, ne nuk mund të mbështetemi vetëm në një mënyrë për ta bërë këtë. Ne duhet të përdorim inteligjencën – duhet të përdorim hetime të përbashkëta policore së bashku me vendet e origjinës, me vendet e tranzitit, me vendet e nisjes,” tha ajo.

Organe të tjera globale si Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) dhe Agjencia e OKB-së për Refugjatët (UNHCR) kërkuan “veprim urgjent dhe vendimtar” për të parandaluar vdekjet e mëtejshme në Mesdhe dhe theksuan “detyrën për të shpëtuar njerëzit në vështirësi në det pa vonesë.”

Autoritetet greke janë përballur me kritika për mënyrën se si u trajtua fatkeqësia.

Pak më shumë se 100 njerëz u shpëtuan dhe të paktën 78 njerëz vdiqën, ndërsa disa raporte thonë se numri i atyre në bord deri në 750.

Të afërmit e atyre në bord tani po kërkojnë dëshpërimisht për të mbijetuar.