Kreu i NATO-s Jens Stoltenberg thotë se aleanca nuk ka zbuluar ndonjë ndryshim në forcat bërthamore të Rusisë dhe nuk ka parë asnjë arsye për të rishqyrtuar strukturën e saj përkatëse.

“Ne nuk kemi parë ndonjë ndryshim në forcat e tyre bërthamore që na bëjnë të ndryshojmë forcat tona dhe mënyrën se si janë rregulluar ato. Deri më tani nuk kemi parë asgjë që e kërkon këtë nga ana jonë”, tha Jens Stoltenberg në një konferencë në Norvegji.

Aleanca e ka paralajmëruar më parë Rusinë për retorikën e saj bërthamore.

Në mars, ai kritikoi Vladimir Putinin për atë që e quajti retorikën e tij “të rrezikshme dhe të papërgjegjshme” bërthamore, një ditë pasi presidenti rus tha se kishte në plan të vendoste armë bërthamore taktike në Bjellorusi.

Zoti Putin e kishte krahasuar këtë lëvizje me vendosjen e armëve të SHBA-së në Evropë.

Megjithatë, në maj, shefi i inteligjencës amerikane, Avril Haines tha se ka “shumë të pamundur” që Rusia të përdorë armët e saj bërthamore në vlerësimin e saj.

Tensionet bërthamore midis Rusisë dhe SHBA-së janë rritur që nga fillimi i luftës dhe Putin ka paralajmëruar vazhdimisht se Rusia është e gatshme të përdorë arsenalin e saj bërthamor nëse është e nevojshme për të mbrojtur “integritetin e saj territorial”.

Në shkurt, ai njoftoi gjithashtu se Rusia po pezullonte pjesëmarrjen e saj në traktatin e ri START, pakti i fundit i mbetur i armëve bërthamore me SHBA-në, i cili kufizon numrin e kokave strategjike që secila palë mund të vendosë.