Më shumë se 100 persona janë arrestuar në Spanjë të akuzuar për vjedhjen e mijëra eurove nga përdoruesit e WhatsApp, duke pretenduar se janë të afërm në vështirësi. Policia tha se të arrestuarit ishin pjesë e një grupi kriminal që kishte marrë me mashtrim rreth një milion euro në total.  Arrestimet u kryen midis shkurtit dhe prillit, raportoi gazeta El Pais. Të gjithë janë akuzuar për mashtrim, pastrim parash dhe pjesë e një organizate kriminale, tha gazeta.

Guardia Civile, një nga forcat e policisë kombëtare të Spanjës, tha të martën se transfertat e shkaktuara nga viktimat varionin nga 800 në 55 mijë euro. Të paktën 238 viktima u identifikuan vetëm në provincën e Alicante. Arrestimet u kryen në faza në Alicante, Barcelona, Girona, Madrid, Malaga dhe Valencia.

Arrestimet e fundit vijnë pasi Policia Nacionale, forca tjetër mbarëkombëtare e Spanjës, njoftoi në janar se kishte kapur 59 anëtarë të një bande kriminale që kishte mashtruar mbi 460 mijë euro nga viktimat, duke përdorur të njëjtën metodë djali në telashe. Në formën më të thjeshtë të mashtrimit, mashtruesit pretendojnë se janë të afërm duke përdorur një numër të ri në rast urgjence dhe kërkojnë që viktima t’i dërgojë para. Ata shpesh pretendojnë se telefoni i tyre është humbur ose dëmtuar dhe ata janë bllokuar nga llogaria e tyre bankare.