Parlamenti i Tenesit, shteti jugor amerikan, miratoi dje një projektligj që parashikon që mësuesit, drejtorët dhe anëtarët e tjerë të stafit të shkollës do të kenë të drejtën të mbajnë armë personale, një vit pas një masakre në një shkollë.

Sot, rreth pesëmbëdhjetë shtete amerikane lejojnë personelin e shkollave të mbajë armë, por kjo është në diskrecionin e autoriteteve arsimore, pas përhapjes së incidenteve të përgjakshme të dhunshme brenda shkollave dhe universiteteve vitet e fundit.

Ligji, i miratuar dje nga Dhoma e Përfaqësuesve në Tenesi, u miratua nga Senati i shtetit në fillim të këtij muaji. Mbetet për t’u ratifikuar nga guvernatori i shtetit, Bill Lee, i cili tashmë ka thënë se është “i hapur” ndaj idesë.

Ligji parashikon kushtet: Personeli mësimor që dëshiron të mbajë armë duhet, ndër të tjera, së pari t’i nënshtrohet 40 orësh “trajnimi bazë shkollor për zbatimin e ligjit”.

Në mars 2023, një person i armatosur hapi zjarr brenda një shkolle fillore të krishterë në Nashville, duke vrarë tre nxënës, nëntë vjeç dhe tre anëtarë të stafit, përpara se të qëllohej për vdekje nga policia.

Legjislatura e Tenesit dominohet nga republikanët, partia e krahut të djathtë që përfshin mbrojtësit më të pasionuar të të drejtave të armëve.

Dy ligjvënës demokratë u përjashtuan nga dhoma vitin e kaluar pasi morën pjesë në një demonstratë në katin e Dhomës së Përfaqësuesve duke kërkuar kontroll më të rreptë të armëve pas të shtënave në shkollën Nashville.

Masakrat në shkollat ​​amerikane janë jashtëzakonisht të zakonshme, por autoritetet federale kanë pak hapësirë ​​për manovrim mbi këtë çështje: çdo shtet bën ligjet e veta.