Akulli i detit në Arktik duket se ka arritur masën e tij vjetore minimale më 16 shtator, pasi u zvogëlua në pranverën dhe verën e Hemisferës Veriore të vitit 2021. Kjo është e 12-ta më e ulëta në regjistrin satelitor, sipas shkencëtarëve në Qendrën Kombëtare të të dhënave të dëborës dhe akullit të mbështetur nga NASA.

Këtë vit, shtrirja minimale e akullit të detit Arktik ra në 4.72 milion kilometra katrorë (1.82 milion milje katrorë). Shtrirja e akullit të detit përcaktohet si zona e përgjithshme në të cilën përqendrimi i akullit është të paktën 15%.

Rekordi mesatar i shtrirjes minimale të shtatorit tregon rënie të konsiderueshme që kur satelitët filluan të maten vazhdimisht në 1978. 15 vitet e fundit (2007 deri në 2021) janë 15 nivelet më të ulëta minimale në regjistrimin satelitor 43-vjeçar.