Presioni i lartë i gjakut përshkruan atë që ndodh kur forca e gjakut që përshkon enët e gjakut është vazhdimisht shumë e lartë. Nëse nuk trajtohet, mund të nxisë zhvillimin e komplikimeve serioze, të tilla si një sulm në zemër ose goditje në tru.

Pjesërisht ajo që e bën presionin e lartë të gjakut kaq vdekjeprurës është mungesa e simptomave që mund të japin paralajmërimin e gjendjes.

Sidoqoftë, trupi juaj mund të pësojë ndryshime akute nëse presioni juaj i gjakut kalon në territorin e krizës hipertensionale. “Një krizë hipertensionale i referohet një rritje dramatike të presionit të gjakut të një individi”, shpjegoi doktor Afzal Sohaib.

Në përgjithësi, ekzistojnë dy kategori të një krize hipertensive: urgjente dhe emergjente. “Një krizë urgjente hipertensive i referohet një situate kur presioni i gjakut i një individi është dukshëm i lartë por nuk pritet të ketë shkaktuar dëmtime të organeve”, shpjegoi Doktor Sohaib.

“Një krizë hipertensive emergjente, nga ana tjetër, i referohet kur presioni i gjakut i një pacienti është aq i lartë sa që ka ndodhur dëmtimi i organeve, duke e vënë individin në rrezik të komplikimeve kërcënuese për jetën”.

Kjo përfshin:

Çrregullime vizuale
Konfuzion
Dhimbje koke
Dhimbje gjoksi
Gulçim
Krizë
Ndjenja e skuqjes.

Ka shumë shenja paralajmëruese që tregojnë se një krizë emergjente hipertensive mund të ketë shkaktuar dëme në organet tuaja, vuri në dukje doktori Sohaib. “Këto përfshijnë të njëjtat simptoma të lidhura me presionin e lartë të gjakut, si dhe të vjella, gulçim, dhe ndjenja të forta ankthi”, paralajmëroi ai. “Me kalimin e kohës, mund të vërehet ënjtje e këmbëve”.

Sipas doktorit Sohaib, nëse jeni të shqetësuar për shëndetin tuaj të zemrës dhe po përjetoni ndonjë nga këto simptoma, duhet të flisni me mjekun tuaj sa më shpejt të jetë e mundur.