Një sërë marrëveshjesh me vlerë më shumë se 50 miliardë dollarë vulosën vizitën e presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan në Emiratet e Bashkuara Arabe, ku ai u prit nga njeriu i fortë i vendit, Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Për më tepër, të dy palët ranë dakord për krijimin e një Këshilli Strategjik të Nivelit të Lartë të kryesuar nga liderët.

Turqia dhe Emiratet e Bashkuara Arabe vendosën të thellojnë bashkëpunimin e tyre në fusha të tilla si energjia, transporti, infrastruktura, logjistika, tregtia elektronike, financat, shëndetësia, ushqimi, turizmi, pasuritë e paluajtshme, ndërtimi, industria e mbrojtjes, inteligjenca artificiale dhe teknologjitë e avancuara.

Shuma totale e 13 marrëveshjeve që janë nënshkruar arrin në 50.7 miliardë dollarë , rreth një e katërta e PBB-së greke.

Marrëveshjet, siç theksohet nga Al-Monitor, vijnë si shtesë e marrëveshjes tregtare të nënshkruar në mars, e cila vlerësohet në 40 miliardë dollarë.

Presidenti turk shoqërohej nga një delegacion i madh i kabinetit, duke përfshirë ministrin e Jashtëm Hakan Fidan dhe ministrin e Mbrojtjes Yasar Guler , si dhe rreth 200 biznesmenë.

Në deklaratat e tij, siç raporton Anadolu, Erdogan shprehu gëzimin e tij për vizitën sërish në Abu Dhabi. Ai gjithashtu theksoi se marrëdhëniet mes dy vendeve do të kenë arritur nivelin e partneritetit strategjik me memorandumin e përbashkët të mirëkuptimit që do të nënshkruhet.

Ai madje paralajmëroi një Forum Tregti dhe Investime për vjeshtën , ndërsa vuri në dukje praninë e Forcave Ajrore të Emirateve të Bashkuara Arabe në stërvitjen ndërkombëtare Anatolian Eagle 2023 me 4 F16 dhe 80 personel.

Kjo është vizita e parë rajonale e Erdoganit që nga rizgjedhja e tij në maj, me synimin për të rigjallëruar ekonominë e vendit të tij.

Pas vitesh rivaliteti, marrëdhëniet turko-Emiratet janë përmirësuar ndjeshëm që nga viti 2021 si pjesë e një “ofensivë sharmi” nga Turqia për të përmirësuar marrëdhëniet me ish-rivalët rajonalë si Emiratet, Arabia Saudite, Egjipti dhe Izraeli.

Qëllimi, në një masë të madhe, është tërheqja e kapitalit të huaj, pasi Turqia përballet me një situatë të vështirë ekonomike.

Tregtia totale midis Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Turqisë (pa përfshirë naftën) arriti në 19 miliardë dollarë në vitin 2022, 40% më shumë se një vit më parë dhe 112% nga viti 2020 në 2021. Marrëveshja e marsit gjithashtu do të rrisë eksportet e Emirateve të Bashkuara Arabe në Turqi me 21.7%.