Muaji shtator ka qenë më i nxehti në Francën kontinentale që nga fillimi i regjistrimeve në vitin 1900, ka njoftuar zyra e motit të vendit, pasi vala e vonë e të nxehtit duket se do të vazhdojë.

Météo-France tha se temperatura mesatare prej rreth 21.5 C ishte “shumë mbi normale” për shtatorin, duke thyer rekordet e mëparshme të vendosura në 1949 dhe 1961.

Mesatarja ishte 3.5 deri në 3.6 gradë më shumë se normat sezonale, u tha gazetarëve klimatologia Christine Berne.

Ekspertët e klimës thonë se kjo është pjesë e një periudhe 20-mujore të pandërprerë të mesatareve sezonale më të nxehta se zakonisht.

Edhe muaji tetor po kërcënon të thyejë rekorde.

Parashikuesit thonë se Franca mund të presë temperatura shumë mbi normat sezonale për fundjavën e parë të tetorit, me temperatura mesatare midis 25 dhe 30 gradë Celsius në Francën jugore.

Të dielën ditën e parë të tetorit, sinoptikanët presin që të thyhen më shumë rekorde të temperaturës ndërsa “kupola e nxehtësisë” lëviz në të gjithë vendin.

Temperaturat jashtëzakonisht të larta të Francës janë pjesë e modelit të parë kudo në botë.

Qershori, korriku dhe gushti u shënuan nga valë të nxehti, thatësira, përmbytje dhe zjarre në Azi, Evropë dhe Amerikën e Veriut.

Temperaturat globale qëndrojnë në rreth 1.2C mbi nivelet para-industriale dhe ekspertët e IPCC paralajmërojnë se objektivi 1.5C i rënë dakord në Paris në 2015 mund të shkelet