Greqia po planifikon një shlyerje të parakohshme deri në 5 miliardë euro (5.34 miliardë dollarë) të kredive të ndihmës për vendet e eurozonës gjatë këtij viti, pasi kërkon një kthim në normalitet pas krizës të dekadës së mëparshme.

Ky vendim është konfirmuar për Reuters nga dy zyrtarë qeveritarë. Eurozona dhe Fondi Monetar Ndërkombëtar (FMN) i dhanë Greqisë hua rreth 280 miliardë euro gjatë krizës, me kushtin që Greqia të vendoste masa të ashpra shtrënguese.

Sipas Reuters, Greqia kohët e fundit rifitoi notën e saj të investimit pas 13 vjetësh të lënguara në kategorinë “junk”, gjë që e ndihmoi atë të tërheqë kërkesë të fortë nga investitorët e huaj në emetimet e bonove të saj.

Me pagesën e planifikuar këtë vit, Greqia do të ketë shlyer rreth 15-17 miliardë euro nga kreditë e para të shpëtimit.

Në vitin 2022, vendi pagoi FMN-në dy vjet përpara afatit dhe në vitin 2023 u ktheu 5 miliardë euro kredi vendeve të eurozonës.

Paketa e tretë e shpëtimit të vendit skadoi në vitin 2018 dhe që atëherë ai është mbështetur vetëm në tregjet e borxhit për nevojat e tij të huamarrjes.