Hetimet paraprake nga Komiteti për Gazetarët e Projektit (CPJ) tregojnë se të paktën 42 gazetarë dhe punonjës të medias janë vrarë që nga fillimi i luftës Izrael-Hamas më 7 tetor, duke e bërë periudhën më vdekjeprurëse për gazetarët që nga fillimi i mbledhjes së të dhënave nga CPJ në 1992.

Që nga e hëna, “42 gazetarë dhe punonjës të medias u konfirmuan të vdekur: 37 palestinezë, katër izraelitë dhe një libanez. Nëntë gazetarë u raportuan të plagosur. Tre gazetarë u raportuan të zhdukur. Trembëdhjetë gazetarë u raportuan të arrestuar”, tha grupi në një deklaratë.

Gazetarët që mbulojnë luftën kanë përjetuar gjithashtu “sulme të shumta, kërcënime, sulme kibernetike, censurë dhe vrasje të anëtarëve të familjes”.

“Gazetarët në të gjithë rajonin po bëjnë sakrifica të mëdha për të mbuluar këtë konflikt zemërthyer,” tha në një deklaratë koordinatori i programit të CPJ në Lindjen e Mesme dhe Afrikën e Veriut, Sherif Mansour.

“Ata në Gaza, në veçanti, kanë paguar dhe vazhdojnë të paguajnë një taksë të paprecedentë dhe përballen me kërcënime eksponenciale. Shumë prej tyre kanë humbur kolegët, familjet dhe objektet e medias dhe kanë ikur duke kërkuar siguri kur nuk ka strehë apo dalje të sigurt,” tha ai.