Një shpërthim i sifilizit ka ndezur alarmin në Hjuston.

Rastet e IST tek femrat janë rritur me 128 për qind që nga viti 2019, tregojnë shifrat zyrtare.

Drejtuesit e shëndetësisë po përpiqen të ndalojnë përhapjen e virusit, i cili mund të jetë potencialisht kërcënues për jetën nëse nuk trajtohet. Gratë shtatzëna gjithashtu mund ta kalojnë atë tek foshnjat e tyre dhe të përballen me një rrezik më të lartë të një aborti ose lindjeje të vdekur.

Por simptomat e infeksionit bakterial, që mund të qëndrojnë brenda trupit për dekada, janë shpesh të lehta dhe mund të jenë të vështira për t’u dalluar.

MailOnline zbulon pesë shenja paralajmëruese të sëmundjes.

Plagë të shumta

Sifilizi, më së shpeshti i përhapur përmes seksit, shkaktohet nga një bakter i quajtur Treponema pallidum.

Shenja më e hershme paralajmëruese është një plagë konkave, e njohur si shankre, në gojë ose në organet gjenitale.

Shumë njerëz të infektuar zhvillojnë vetëm një plagë, të cilat zakonisht janë të forta dhe pa dhimbje. Kanceret zakonisht ndodhin tre javë pasi janë ekspozuar ndaj baktereve, në vendin ku bakteret hynë në trup.

Jeffrey Klausner, ish-drejtor i Shërbimeve të Parandalimit dhe Kontrollit të STD në Departamentin e Shëndetësisë në San Francisko, tha për The Washington Post se ‘njerëzit mund të mos jenë shumë të vetëdijshëm’ për simptomat treguese të sifilisit. Nëse sifilizi nuk trajtohet, sëmundja mund të hyjë në një fazë të dytë të infeksionit.

Simptomat e sifilisit sekondar do të fillojnë disa javë pas zhdukjes së plagës. Kjo zakonisht përbëhet nga një skuqje.

NHS e përshkruan skuqjen si një skuqje të lëkurës pa kruarje që shfaqet kudo në trup, por zakonisht në pëllëmbët e duarve ose shputat e këmbëve.

Skuqja mund të jetë e dobët dhe e vështirë për t’u vërejtur, madje mund të ngjajë me skuqjet e shkaktuara nga sëmundje të tjera, të tilla si psoriasis dhe ekzema, që do të thotë se edhe mjekët mund t’i anashkalojnë shenjat.

Klausner tha se mjekët ndonjëherë mund të keqdiagnostikojnë sifilizin si një infeksion viral, dhe kjo ndodh sepse ka gjithnjë e më pak ekspertë të sifilizit.

Gjëndra të fryra

Në fazën parësore të infeksionit, sifilizi mund të shkaktojë ‘nyjet limfatike të zmadhuara në zonën e plagës’, sipas Penn Medicine. Gjëndrat e fryra mund të vazhdojnë në fazën e dytë, pasi bakteret vazhdojnë të rriten.

Gjëndrat e fryra janë një shenjë se trupi po lufton një infeksion. Ata zakonisht përmirësohen vetë brenda dy javësh, thotë NHS.

Zonat e zakonshme ku mund të vëreni nyjet limfatike të fryra përfshijnë qafën, nën mjekër, në sqetull dhe në ijë.

Rënia e flokëve

Rënia e flokëve është një simptomë më pak e zakonshme e sifilizit, por mund të ndodhë. Sipas një studimi të vitit 2013 të publikuar në Institutin Kombëtar të Shëndetit, frekuenca e rënies së flokëve në sifilizin sekondar varion vetëm nga 2.9 në 7 për qind.

Ky lloj më i zakonshëm i rënies së flokëve është një alopeci pa dhëmbëza që mund të prekë zona të tjera të kokës.

Megjithatë, rënia e flokëve nuk është e qëndrueshme dhe, sipas studimit: Alopecia zakonisht zgjidhet brenda tre muajve nga trajtimi i duhur për sifilizin.

Simptoma të ngjashme me gripin

Një tjetër shenjë paralajmëruese për t’u kujdesur janë simptomat e ngjashme me gripin, të cilat mund të vazhdojnë në fazën e dytë të infeksionit.

Ndërsa këto simptoma zakonisht largohen pa trajtim, nëse një person i infektuar nuk trajtohet kurrë për sifiliz, ai mund të hyjë në një fazë të tretë të sëmundjes.

‘Faza latente’, kur nuk ka shenja ose simptoma të dukshme, mund të zgjasë me vite, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC).

Sifilizi terciar mund të ndodhë më pas deri në 30 vjet pasi një person infektohet.

Cilat janë shenjat e tjera të sifilizit?

Në çdo fazë të infeksionit, sëmundja mund të pushtojë sistemin nervor (neurosifilizi), sistemin vizual (sifilizi okular) dhe sistemin dëgjimor dhe/ose vestibular (ostosifilis).

Sipas CDCP, shenjat e neurosifilisit përfshijnë:

-dhimbje koke të forta;

-probleme me lëvizjet e muskujve;

-dobësi ose paralizë e muskujve (të paaftë për të lëvizur pjesë të caktuara të trupit);

-mpirje dhe ndryshime në statusin mendor (probleme me fokusimin, konfuzion, ndryshim personaliteti) dhe/ose çmenduri (probleme me kujtesën, të menduarit dhe/ose marrjen e vendimeve).

  Shenjat e sifilisit okular mund të përfshijnë:

-dhimbje ose skuqje në sy;

-njolla në fushën e shikimit;

-ndjeshmëri ndaj dritës; dhe ndryshime në shikim (pamje e paqartë apo edhe verbëri).

Shenjat dhe simptomat e ostosifilisit mund të përfshijnë:

-humbja e dëgjimit;

-zhurmë, gumëzhimë, gjëmim ose fërshëllimë në vesh;

-vështirësi në ekuilibër dhe marramendje.