Mund të ketë një lidhje të rëndësishme midis shëndetit të dhëmbëve dhe shëndetit të përgjithshëm për shkak të një tepricë të baktereve të dëmshme që janë të pranishme në gojën tonë që mund të dëmtojnë dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve.

Nëse bakteret nuk trajtohen, ato mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të dëmtojnë pjesë të tjera të trupit, gjithashtu, kur trupi përpiqet të luftojë sëmundjen, mund të dëmtojë sistemin imunitar.

Shëndeti i dobët oral dhe sëmundjet: A ka ndonjë lidhje?

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), 80-90% e njerëzve vuajnë nga disa sëmundje orale gjatë jetës së tyre. Problemet e zakonshme të shëndetit oral janë kariesi dentar, periodontiti, humbja e dhëmbëve, malokluzioni, kanceri oral, ulçera, trauma dentare dhe fluoroza.

Shëndeti i dobët dentar është lidhur me disa çështje serioze shëndetësore, duke përfshirë:

-Diabeti

-Goditja në tru

-Kanceret

-Sëmundjet kardiovaskulare dhe sëmundje të tjera të lidhura me zemrën tek të rriturit

-Pesha e ulët e lindjes tek foshnjat

-Artriti

-Sistemi imunitar i dobët

Çrregullimet e të ngrënit, artriti reumatoid, disa sëmundje malinje dhe sindroma Sjogren, një sëmundje e sistemit imunitar që prodhon gojë të thatë, janë kushte shtesë që mund të lidhen me shëndetin oral.

Dy nga bakteret e dëmshme që zbulohen më shpesh në gojë janë:

Streptococcus Mutans: – Prishja e dhëmbëve shkaktohet nga këto baktere, pasi thith sheqernat dhe karbohidratet në gojë. Si rezultat i kësaj procedure, prodhohet një acid që dëmton smaltin e dhëmbëve dhe shkakton prishje të mëtejshme të dhëmbëve.

Porphyromonas Gingivali: – Kjo është një sëmundje e mishrave të dhëmbëve e lidhur me Porphyromonas gingivalis, e cila gjithashtu shkatërron indet e mishrave të dhëmbëve që rrethojnë dhëmbët, duke çuar në komplikime serioze shëndetësore.

A mund të lidhen sëmundjet dhe shëndeti oral?

Po, siç u diskutua më lart, shëndeti i dobët oral mund të shkaktojë disa çështje të rënda dhe të pazakonta shëndetësore. Hidhini një sy të gjitha më poshtë:

Endokarditi

Kjo gjendje, e cila prek endokardin, rreshtimin e brendshëm të dhomave ose valvulave të zemrës, shpesh lind kur bakteret ose mikrobet e tjera nga një zonë tjetër e trupit, si goja, hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe lidhen me vende specifike në zemër.

Sëmundje kardiovaskulare

Disa nga studimet sugjerojnë se inflamacioni dhe infeksionet që mund të prodhojnë bakteret orale mund të lidhen me sëmundjet e zemrës, arteriet e bllokuara dhe goditjen në tru.

Komplikimet gjatë lindjes

Pesha e ulët e lindjes dhe lindja e hershme kanë qenë të lidhura me periodontitin.

Pneumoni

Pneumonia dhe sëmundje të tjera të frymëmarrjes mund të shkaktohen nga disa baktere në gojë që mund të futen në mushkëri.

Si të ruani një shëndet të mirë oral

Ka disa sugjerime dhe këshilla që duhen ndjekur nga të gjithë për ruajtjen e shëndetit të mirë oral dhe parandalimin e sëmundjeve orale:

-Të gjithë duhet të lajnë dhëmbët dy herë në ditë duke përdorur rregullisht furça dhe pastë dhëmbësh.

-Vizitoni një dentist çdo 6 muaj dhe bëni një kontroll të shëndetit oral për të parandaluar sëmundjet orale ose për të ndalur sëmundjen në fazat fillestare.

-Përdorni fill dentar dhe mjete të tjera ndihmëse për pastrim .

-Prindërit duhet të jenë model për fëmijët në ushtrimin e masave të higjienës orale. Kujdesi për dhëmbët e qumështit është po aq i rëndësishëm sa dhëmbët e përhershëm.

-Shmangni përdorimin e duhanit në çdo formë dhe alkoolin e tepërt.

-Mbani një dietë të shëndetshme dhe të ekuilibruar që përmban shumë fruta dhe perime.

Shmangni marrjen e tepërt të ushqimeve me sheqer të rafinuar si ëmbëlsira, biskota dhe karamele.

Promovimi i shëndetit oral dhe parandalimi i sëmundjeve orale janë fusha kryesore prioritare kur bëhet fjalë për integrimin e shëndetit oral në kujdesin shëndetësor parësor. Përdorimi i duhur i mjeteve dhe pajisjeve ndërdhëmbore i shton vlerë të jashtëzakonshme rezultateve të shëndetit oral. Një dietë që është ushqyese, e ekuilibruar dhe e shëndetshme i shton vlerë funksionimit të indeve të forta dhe të buta.