Alopecia androgjenetike është shkaku kryesor i rënies dhe rrallimit të flokëve tek meshkujt. Prek rreth 30% të popullatës mashkullore rreth moshës 30 vjeç, por arrin deri në 80% pas moshës 70 vjeç.

Tek femrat është më pak i shpeshtë dhe prek 20% të popullsisë së përgjithshme. Megjithatë, pas moshës 70-vjeçare, ajo shfaqet në 40% të rasteve. Në mbarë botën, alopecia androgjenetike është padyshim lloji më i zakonshëm i alopecisë.

Shkaqet tek meshkujt dhe femrat

“Kjo patologji konsiston në humbjen progresive të njësive folikulare duke filluar nga zona ballore deri në kurorë, pra pjesa e sipërme e kafkës. Androgjenet, hormonet mashkullore, ndikojnë në folikulat e flokëve nëpërmjet të ashtuquajturit miniaturizim, duke i bërë ato më të dobëta, më të shkurtra dhe më të holla dhe në fund duke shkaktuar vdekjen e këtyre qelizave. Shkaku i parë është padyshim gjenetika. Mangësitë ushqyese dhe stresi janë gjithashtu vendimtare.

Për të siguruar shëndetin e flokëve është thelbësore të adoptoni zakone të shëndetshme dhe të kujdeseni për dietën, duke favorizuar ushqimet e pasura me biotinë dhe vitamina A, C, D dhe E. Për më tepër, këshillohet që të vëzhgoni me kujdes gjendjen e flokëve tuaj, për të kuptuar menjëherë nëse ndonjë ndryshim hormonal ose i stilit të jetesës po ndikon disi në shëndetin e tyre.

Trajtime inovative

Ka disa mënyra për ta luftuar atë: nga ilaçet tek trajtimet e avancuara pa efekte anësore. Aktualisht, një nga trajtimet më të mira është mesoterapia kapilare. Nëpërmjet biostimulimit dhe ushqimit të qelizave të njësive folikulare, lejon që flokët të rriten me forcë dhe vitalitet më të madh. Teknika e përdorur nga ne quhet MESOterapi e flokëve dhe përfshin një përzierje të faktorëve të ndryshëm të rritjes, si antiandrogjenët, proteinat, mineralet, vitaminat dhe antioksidantët.

Plazma e pasur me trombocite PRP konsiston në marrjen e gjakut nga vetë pacienti dhe më pas përdorimin e një pajisjeje të teknologjisë së avancuar që shkakton këputjen e trombociteve. Kjo mundëson marrjen e faktorëve të rritjes, të cilët më pas do të injektohen përsëri te pacienti, duke rehabilituar folikulat e plakjes. Dhe së fundi, terapia me laser të nivelit të ulët (LLLT) përfshin aplikimin e dritës lazer me intensitet të ulët në lëkurën e kokës për të stimuluar qelizat e njësisë folikulare dhe për të përmirësuar mikroqarkullimin e gjakut që i ushqen ato.

E ardhmja e transplantit të flokëve “Në prani të rasteve të alopecisë androgjenetike të avancuar, e vetmja zgjidhje efektive është transplantimi i flokëve. Kjo është një teknologji e re, BotHair Ultra Plus, për nxjerrjen dhe implantimin e flokëve dhe një projekt robotik që do të lejojë automatizimin e plotë të procedurës së mbjelljes së flokëve.

Një pajisje e re ekstraktimi dhe implantimi lejon që aspirimi dhe ruajtja e njësive folikulare të kryhet menjëherë. Në këtë mënyrë mundësohet prerja e një prej fazave të transplantit, duke shmangur manipulimin e njësisë folikulare dhe duke reduktuar rrezikun e dëmtimit të saj, duke cenuar vitalitetin e saj dhe duke reduktuar aftësinë e saj për të prodhuar qime të reja në të ardhmen. Pajisja e re gjithashtu mundëson uljen e kohëzgjatjes së operacionit të transplantit.

Vazhdojnë kërkimet për të përftuar shumëzimin e njësive folikulare me qeliza staminale, një proces që lejon zgjidhjen e këtij problemi për shumë njerëz në të gjithë botën.