Senati amerikan ka kaluar një projektligj i cili do të ndalojë TikTok-un në Shtetet e Bashkuara, nëse pronari i saj firma kineze ByteDance nuk e shet atë brenda një viti.

Senati vonë të martën miratoi një paketë të gjerë legjislative që jep 95 miliardë dollarë ndihmë të huaj për Ukrainën, Izraelin dhe aleatët e tjerë të SHBA. Projektligji përfshin gjithashtu një dispozitë që mund të çojë në një ndalim të TikTok në SHBA nëse pronari kinez i platformës popullore nuk e shet aksionet e tij brenda një viti. Kuvendi tashmë e ka miratuar masën.

Në një deklaratë pas miratimit të tij, Presidenti Biden tha se do ta nënshkruajë projektligjin të mërkurën.

TikTok ka tërhequr një shqyrtim të padëshiruar jo vetëm për varësinë e videove të tij që lëvizin vazhdimisht, por edhe për shkak të pronarit të tij kinez, ByteDance. Kjo ka ngritur shqetësime në mesin e ligjvënësve dhe ekspertëve të sigurisë se qeveria kineze mund të përdorë të dhënat personale të TikTok për miliona përdorues amerikanë.

Ndërkohë, TikTok u kishte kërkuar përdoruesve të tij të kontaktojnë ligjvënësit e tyre për të argumentuar kundër miratimit të projektligjit, një përpjekje që nuk arriti të ndikojë në opinionet në Uashington, DC, vuri në dukje drejtori i Eurasia Group, Clayton Allen.

Në një deklaratë, TikTok tha se është “për të ardhur keq” që ligjvënësit po “përdorin mbulesën e ndihmës së rëndësishme të huaj dhe humanitare për të bllokuar edhe një herë një projekt-ligj ndalimi që do të shkelte të drejtat e fjalës së lirë të 170 milionë amerikanëve, do të shkatërronte 7 milionë biznese dhe mbyllni një platformë që kontribuon me 24 miliardë dollarë në ekonominë e SHBA-së, çdo vit.”

Pse Kongresi dëshiron të ndalojë TikTok?

Në fakt, ligjvënësit duan që ByteDance të shesë aksionet e saj në TikTok. Nëse e ndalon një marrëveshje të tillë, legjislacioni në fakt do të ndalonte aplikacionin e mediave sociale në SHBA.

Ligjvënësit janë gjithnjë e më të shqetësuar për lidhjet e kompanisë në Kinë, me frikën se ByteDance ose TikTok mund të ndajnë të dhëna për përdoruesit e SHBA me qeverinë autoritare të Kinës.

Cili është qëndrimi i administratës Biden?

Presidenti Biden tha në një deklaratë pasi Senati miratoi paketën se ai do ta nënshkruante atë në ligj të mërkurën.

“Unë do ta nënshkruaj këtë projektligj në ligj dhe do t’i drejtohem popullit amerikan sapo të arrijë nesër në tryezën time, në mënyrë që të mund të fillojmë dërgimin e armëve dhe pajisjeve në Ukrainë këtë javë,” tha zoti Biden.

“Nevoja është urgjente: për Ukrainën, duke u përballur me bombardimet e pandërprera nga Rusia; për Izraelin, i cili sapo u përball me sulme të paprecedentë nga Irani; për refugjatët dhe ata të prekur nga konfliktet dhe fatkeqësitë natyrore në mbarë botën, duke përfshirë Gazën, Sudanin dhe Haitin; dhe për partnerët tanë që kërkojnë siguri dhe stabilitet në Indo-Paqësor”.

Cili është afati kohor për një shitje ose mbyllje të mundshme të TikTok?

Projekt-ligji do t’i japë pronarit të TikTok nëntë muaj për të rregulluar një shitje, me potencialin për një periudhë shtesë mospagimi prej tre muajsh, sipas një kopje të faturës të lëshuar në fillim të këtij muaji.

Nëse TikTok shitet, kush mund ta blejë atë?

Ofertuesit e mundshëm përfshijnë Microsoft, Oracle ose grupe të kapitalit privat, sipas analistit të Wedbush Securities, Dan Ives. Ish-sekretari i Thesarit Steven Mnuchin tha gjithashtu për CNBC në mars se ai planifikoi të mblidhte një grup investimesh për të ofruar ofertë për TikTok.

Megjithatë, Ives mendon se ByteDance nuk do të kishte gjasa të shesë TikTok me algoritmet e tij thelbësore, softuerin jetik që ofron rekomandime video për përdoruesit bazuar në interesat e tyre dhe zakonet e shikimit.