Përhapja e gripit të shpendëve në lopët qumështore në SHBA po nxit zhvillimin e vaksinave të reja mRNA të gjeneratës së ardhshme – të ngjashme me injeksionet me COVID-19 – që po testohen si te kafshët ashtu edhe te njerëzit.

Muajin tjetër, Departamenti Amerikan i Bujqësisë do të fillojë testimin e një vaksine të zhvilluar nga studiuesit e Universitetit të Pensilvanisë duke ua dhënë atë viçave. Ideja: Nëse vaksinimi i lopëve mbron punëtorët, kjo mund të nënkuptojë më pak shanse që virusi të kërcejë te njerëzit dhe të ndryshojë në mënyra që mund të nxisin përhapjen nga njeriu te njeriu.

Ndërkohë, Departamenti Amerikan i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore ka biseduar me prodhuesit për vaksinat e mundshme të gripit mRNA për njerëzit që, nëse është e nevojshme, mund të plotësojnë miliona doza të vaksinës së gripit të shpendëve tashmë në duart e qeverisë.

“Nëse ka një pandemi, do të ketë një kërkesë të madhe për vaksinë,” tha Richard Webby, një studiues i gripit në Spitalin Kërkimor të Fëmijëve St. Jude në Memphis. “Sa më shumë platforma të ndryshme (prodhimi i vaksinave) që mund t’i përgjigjen kësaj, aq më mirë.”

Virusi i gripit të shpendëve është përhapur midis shumë llojeve të kafshëve në shumë vende që nga viti 2020. Ai u zbulua në tufat e lopëve në SHBA në mars, megjithëse hetuesit mendojnë se mund të ketë qenë te lopët që nga dhjetori.

Të paktën tre persona – të gjithë punëtorë në fermat me lopë të infektuara – janë diagnostikuar me grip të shpendëve, megjithëse sëmundjet konsideroheshin të lehta.

Por versionet e mëparshme të të njëjtit virus të gripit H5N1 kanë qenë shumë vdekjeprurëse për njerëzit në pjesë të tjera të botës. Zyrtarët po ndërmarrin hapa për t’u përgatitur nëse virusi ndryshon në një mënyrë për ta bërë atë më vdekjeprurës ose mundëson që ai të përhapet më lehtë nga personi në person.

Tradicionalisht, shumica e vaksinave të gripit bëhen nëpërmjet një procesi prodhimi me bazë vezësh që është përdorur për më shumë se 70 vjet. Ai përfshin injektimin e një virusi kandidat në vezët e fekonduara të pulës, të cilat inkubohen për disa ditë për të lejuar që viruset të rriten. Lëngu mblidhet nga vezët dhe përdoret si bazë për vaksinat, me virusin e vrarë ose të dobësuar që stimulon sistemin imunitar të trupit.

Në vend të vezëve – gjithashtu të ndjeshme ndaj kufizimeve të furnizimit të shkaktuara nga gripi i shpendëve – disa vaksina kundër gripit bëhen në vazo gjigante qelizash.

Zyrtarët thonë se ata tashmë kanë dy vaksina kandidate për njerëzit që duket se janë të përshtatur mirë me virusin e gripit të shpendëve në tufat e lopëve në SHBA. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve përdorën virusin qarkullues të gripit të shpendëve si llojin e farës për ta.

Qeveria ka qindra mijëra doza vaksinash në shiringa dhe shishe të mbushura paraprakisht që ka të ngjarë të dalin brenda disa javësh, nëse është e nevojshme, thonë zyrtarët federalë të shëndetësisë.

Ata gjithashtu thonë se kanë një antigjen në masë që mund të gjenerojë gati 10 milionë doza të tjera që mund të mbushen, përfundojnë dhe shpërndahen brenda disa muajsh. CSL Seqirus, e cila prodhon vaksinën e gripit me bazë qelizore, këtë javë njoftoi se qeveria e punësoi atë për të mbushur dhe përfunduar rreth 4.8 milionë nga ato doza. Puna mund të kryhet deri në fund të verës, thanë zyrtarët e shëndetësisë amerikane këtë javë.

Por linjat e prodhimit për vaksinat e gripit po punojnë tashmë për vaksinat sezonale të kësaj vjeshte – punë që do të duhej të ndërpritet për të prodhuar miliona doza të tjera të vaksinës së gripit të shpendëve. Pra, qeveria ka ndjekur një qasje tjetër, më të shpejtë: teknologjinë mRNA që përdoret për të prodhuar vaksinat primare të vendosura kundër COVID-19.

Këto vaksina të ARN-së janë bërë duke përdorur një pjesë të vogël të materialit gjenetik nga virusi. Projekti gjenetik është krijuar për të mësuar trupin se si të prodhojë një proteinë të përdorur për të ndërtuar imunitetin.

Kompania farmaceutike Moderna tashmë ka një vaksinë mRNA të gripit të shpendëve në testimin njerëzor në një fazë shumë të hershme. Në një deklaratë, Moderna konfirmoi se “ne jemi në diskutime me qeverinë amerikane për avancimin e kandidatit tonë për gripin pandemik”.

Një punë e ngjashme është duke u zhvilluar në Pfizer. Studiuesit e kompanisë në dhjetor u dhanë vullnetarëve njerëzor një vaksinë mRNA kundër një lloji të gripit të shpendëve që është i ngjashëm – por jo saktësisht i njëjtë me atë të lopëve. Që atëherë, studiuesit kanë kryer një eksperiment laboratorik duke ekspozuar mostrat e gjakut nga ata vullnetarë ndaj llojit të parë në fermat e lopëve dhe panë një “rritje të dukshme në përgjigjet e antitrupave”, tha Pfizer në një deklaratë.

Sa i përket vaksinës për lopët, imunologu i Penn-it Scott Hensley punoi me pionierin e mRNA dhe laureatin e Nobelit Drew Weissman për të prodhuar dozat eksperimentale. Hensley tha se vaksina është e ngjashme me atë Moderna për njerëzit.

Në testimin e hapit të parë, minjtë prodhuan nivele të larta të antitrupave që luftojnë virusin e gripit të shpendëve pas vaksinimit.

Në një eksperiment tjetër, studiuesit vaksinuan një grup ferretësh dhe i infektuan qëllimisht, dhe më pas krahasuan atë që ndodhi me ferret që nuk ishin vaksinuar. Të gjitha kafshët e vaksinuara mbijetuan dhe të pavaksinuarat jo, tha Hensley.

“Vaksina ishte vërtet e suksesshme,” tha Webby, laboratori i të cilit e bëri atë punë vitin e kaluar në bashkëpunim me Hensley.

Studimi i lopës do të jetë i ngjashëm me testimin e hapit të parë të bërë fillimisht në kafshë më të vogla. Plani është që fillimisht të vaksinohen rreth 10 viça, gjysma me një dozë dhe gjysma me një tjetër. Më pas gjaku i tyre do të merret dhe do të ekzaminohet për të parë se sa antitrupa kundër gripit të shpendëve janë prodhuar.

Studimi i USDA-s së pari do të duhet të përcaktojë dozën e duhur për një kafshë kaq të madhe, tha Hensley, përpara se të testojë nëse i mbron ato si kafshët më të vogla.

Ajo që “më frikëson më shumë është sasia e ndërveprimit midis bagëtive dhe njerëzve”, tha Hensley.

“Ne nuk po flasim për një kafshë që jeton në një majë mali,” tha ai. “Nëse kjo do të ishte një shpërthim bobcat, do të ndihesha keq për bobcats, por ky nuk është një rrezik i madh njerëzor.”

Nëse një vaksinë zvogëlon sasinë e virusit tek lopët, “atëherë në fund ne zvogëlojmë mundësinë që një virus mutant që përhapet te njerëzit do të shfaqet,” tha ai.